Sljedeći tjedan počinje preventivno cijepljenje goveda protiv kvrgave kože, koje će se u cijeloj Hrvatskoj provesti radi sprječavanja pojave te bolesti, izjavio je na press konferenciji za medije ministar poljoprivrede Davor Romić nakon sastanka sproizvođačima. Na sastanku je bilo riječi o strategiji kontrole te bolesti koja se pojavila u susjednim zemljama.
Cijepljenje će započeti u istočnom dijelu Hrvatske, istaknuo je Romić. U proračunu je osigurano 17 milijuna kuna za nabavu cjepiva i postupak cijepljenja.
Tovljači na gubitku – ima li rješenja?
Kako saznajemo, europsko zakonodavstvo nije reguliralo neke probleme u vezi s tom bolesti, a na razini Vlade će se rješavati pitanja mogućih troškova koji će nastati zbog tih problema.
“Pojedini sektori će imati ekonomske gubitke, to je neizbježno. Stoga smo dogovorili da se o tome razgovara s predsjednikom tehničke Vlade i ministrom financija“, kazao je Romić.
Darko Celovec iz Udruge za tov i uzgoj junadi Baby-Beef istaknuo je da će gubitaka biti najviše kodtovljača junadi, a proizvođači očekuju da se to što prije riješi s resornim ministarstvima. “Ne možemo još uvijek govoriti o točnim iznosima štete“, kazao je.
Meso i mlijeko sigurno za upotrebu?
Pomoćnik ministra za veterinarstvo i sigurnost hrane Tomislav Kiš je istaknuo kako bolest nije zoonoza pa je meso i mlijeko potpuno upotrebljivo za ljudsku upotrebu bez ograničenja. “U slučaju cijepljenja, sedam dana traje karenca (vrijeme potrebno da se lijek u organizmu životinja razgradi do dopuštene razine) i nakon toga životinje idu na klanje te su upotrebljive za konzumaciju“.
Hrvatska prva uvela preventivno cijepljenje
Kiš je rekao i kako je Hrvatska u ovom trenutku prva zemlja članica EU koja je uvela preventivno cijepljenje, a zemlje u regiji slijedit će taj primjer.
Naveo je i da u ovom trenutku u Hrvatskoj ima oko 423 tisuće goveda, osigurano je 398 tisuća doza cijepiva, a do kraja kolovoza očekuje se još 50 tisuća doza dogovorene donacije od Europske komisije, tako da će biti10% više doza cjepiva od populacije goveda.
Izvor: Agroklub