Hrvatski sabor je posljednjeg dana zasjedanja, 25. rujna izglasao da Slavonski Brod postaje sveučilište. Zakon o osnivanju novog sveučilišta u Brodski-posavskoj županiji je podržao 101 saborski zastupnik, 1 je bio suzdržan, a 8 zastupnika je glasalo protiv. Time Slavonski Brod postaje sveučilišni grad, a Hrvatska dobiva deveto javno sveučilište.

Za osnivanje novog sveučilišta posebno se zalagao ministar obrazovanja Vedran Mornar ističući neke od mogućih prednosti njegova osnivanja: preusmjeravanje studenata iz Zagreba i Osijeka u Slavonski Brod i porast broja visokoobrazovanih osoba u tome gradu. Jedna od prednosti je i blizina bosansko-hercegovačke granice, što nudi nove mogućnosti studiranja mladima iz te zemlje.

Međutim, novoosnovano Sveučilište u Slavonskom Brodu suočit će se s brojnim izazovima. Na neke od njih upozorio je i Institut za razvoj obrazovanja (IRO), vodeća stručna organizacija u regiji koja se bavi istraživanjem i razvojem politika visokog obrazovanja.

Unatoč tome, ne smije se zanemariti napredak koji Slavonski Brod može ostvariti upravo zahvaljujući osnivanju sveučilišta, što je posebno istaknuo njegov gradonačelnik Mirko Duspara stavljajući svoj grad uz bok drugim hrvatskim sveučilišnim gradovima.

S obzirom na blizinu Slavonskog Broda, Novogradiščanima će ovo biti izvrsna prilika za daljni nastavak obrazovanja nedaleko od kuće.

Autor: Helena Vlaović, Foto: www.ebrod.net

 

Komentari
Prethodni članakMotivacijski skup SDP-ovaca u Zagrebu
Sljedeći članakUspješna akcija prikupljanja krvi