Zapadna Slavonija je unazad četiri dana sa 10 novozaraženih u Brodskoj, a od ponedjeljka i dvoje u Požeško-slavonskoj županiji, postala novo žarište zaraze koronavirusom.

Od njih 12-ero devetero je radnika tvrtke Đuro Đaković Montaža iz Slavonskog Broda, sedmero iz Brodske i dvoje iz Požeške županije, a troje su njihovi obiteljski kontakti. Riječ je o 20-ero radnika koji su se iz Švedske u Hrvatsku vratili 2. svibnja avionskim letom preko Frankfurta, čime je taj let postao novi izvor zaraze u Hrvatskoj, piše Jutarnji.

U Frankfurtu su se radnici Đure Đakovića pridružili ostalim putnicima na letu za Zagreb. U avionu je bilo 74 putnika i članova posade, a prema dosad poznatim podacima evidentirano je 12-ero zaraženih koronavirusom s tog leta. Osim devetero radnika Đure Đakovića, zaražena je i jedna osoba iz Siska, jedna iz Zadra i jedna iz Rovinja.

Potonja osoba je španjolski državljanin koji ima obitelj u Rovinju. Nakon što su sletjeli u Zagreb svim putnicima je određena mjera samoizolacije i krenuli su svojim kućama. Prvi oboljeli evidentiran je 5. svibnja i nakon toga je počela munjevita operacija pronalaženja ostalih putnika i njihovih kontakata.

U Croatia Airlinesu tvrde da su iz Zavoda za javno zdravstvo 8. svibnja 2020. dobili zahtjev za dostavu podataka o putnicima s obzirom na to da je na tom letu dijagnosticirana jedna osoba s koronavirusom. Krizni stožer tvrtke dostavio je podatke o putnicima koji su sjedili u redovima ispred i iza (dva reda ispred i dva reda iza) navedenog putnika te o posadi zrakoplova koja je bila na letu.

O svemu je obaviještena i posada zrakoplova, koja je do 16. svibnja preventivno oslobođena svih letačkih dužnosti. Dva dana nakon prvog iz HZJZ-a je stigao novi zahtjev za dostavu podataka o putnicima s ovog leta.

Prema dostupnim informacijama, još uvijek traje potraga za taksistom koji je jednog putnika vozio iz Zagreba u Zadar.

Ante Cvitković, ravnatelj HZJZ-a Brodsko-posavske županije, jučer je kazao da je kod ostalih 10-ero radnika u Brodsko-posavskoj županiji te njihovih obiteljskih kontakata prvi nalaz bio negativan, ali će im ponoviti testiranje. Dan prije ovog “kobnog” leta iz Švedske su se vratile još dvije grupe radnika. Dr. Cvitković naglašava da su bili negativni na Covid-19, ali će se testiranje ponoviti.

Dvojica oboljelih, pak, u Požeškoj županiji, prema riječima tamošnjeg epidemiologa dr. Ante Vitalije, su dobrog općeg stanja i nemaju simptome koronavirusa, a riječ je o mlađim muškarcima.

Brodsko-posavsku županiju sljedećih dana čekaju novi izazovi sa sjevera Europe. Đuro Đaković Montaža u Švedskoj ima još jednu grupu od 26 radnika, a budući da im se gradilište zatvara 19. svibnja, oni bi se nakon toga trebali vratiti u Hrvatsku. “Obavit ćemo razgovor s Upravom i vidjeti kako ćemo se postaviti, trebaju li ostati tamo i, ako su zaraženi, liječiti se ili se vratiti kući pa da ih mi smjestimo u karantenu unatoč ukidanju mjere samoizolacije za povratnike iz inozemstva.

Tražit ćemo od Nacionalnog stožera da nam karantenski objekt i dalje ostane mobiliziran kako bismo spriječili širenje zaraze, da zaštitimo i njih i njihove obitelji, ali i ostalu populaciju. Imamo i najavu pogreba jedne starije osobe koja je preminula u Švedskoj, a u pratnji lijesa dolaze i članovi njezine obitelji. Morat ćemo ih sve testirati i nadati se da će sve proći u najboljem redu”, naglasio je jučer načelnik županijskog Stožera Stjepan Bošnjaković.

Zbog ovih novih slučajeva zaraze koronom uvezenih u njihovu županiju iz inozemstva požeško-slavonski župan i tamošnji glavni epidemiolog dr. Vitalia jučer su žestoko kritizirali odluku o ukidanju samoizolacije te su pozvali građane na poštivanje uputa i oprez, piše Jutarnji.

Izvor: Jutarnji.hr
Foto: Ilustracija/Internet 

Komentari
Prethodni članakU tijeku prijave za XI. Memorijalni kup “Goran Trupina”
Sljedeći članakStožer CZ BPŽ: Šesnaest osoba zaraženo koronavirusom