U novogradiškoj Udruzi “Hrabro dijete” jučer je održana završna konferencija projekta “Hrabro u budućnost”. Projekt je trajao godinu dana, a osmišljen je u suradnji s Ministarstvom zdravlja, istaknula je psihologinja Lana Bušljata, stručna suradnica u udruzi:

– Njime je predviđeno pružanje psihološke pomoći i savjetovanja djeci liječenoj i oboljeloj od malignih bolesti i njihovim roditeljima s područja Grada Nova Gradiška, Brodsko posavske i Požeško slavonske županije. Projekt je napravljen na nekoliko nivoa: omogućeno je individualno, obiteljsko i grupno savjetovanje te radionice za djecu i odrasle. Program za odrasle osmišljen je kako bi se roditeljima stvorilo i omogućilo sigurno i podržavajuće okruženje za prorađivanje tema koje su bitne za suočavanje s tako jednom teškom dijagnozom djeteta. Program za djecu osmišljen je s ciljem da se djeci, kroz kreativne i edukativne radionice, omogući podržavajuće okruženje za prorađivanje traume i usvajanje bitnih životnih vještina. Za vrijeme trajanja projekta provedeno je više od 20 radionica, a u više navrata odrađeno je grupno, inidividualno i obiteljsko savjetovanje. Ovom prigodom veliku zahvalnost želim iskazati svojim suradnicima Harisu Kapetanoviću i Jasminki Žužić koji su veliki dio svog privatnog vremena uložili u ovaj projekt. Imate strašno jaku logistiku u Udruzi “Hrabro dijete” i kvalitetne ljude koji rade za vas. Želim se zahvaliti i Gradu Nova Gradiška i svima vama na sudjelovanju u ovom projektu. Za vrijeme trajanja ovog projekta pisali smo i radili na nekoliko projekata koji će također biti na dobrobit vaše djece. Hvala svima – zaključila je.

Brojni projekti za dobrobit oboljele djece

– Trenutno nam je “prošlo” šest projekata, jedan prema Brodsko posavskoj županiji, ostali u Gradu Novoj Gradiški. Radi se o financiranju dodataka prehrani prigodom liječenja te higijenskih potrepština koje su nužne djeci nakon provedene kemoterapije. Mi smo kroz ove projekte osigurali da naša djeca imaju mogućnost naručivanja takvih proizvoda. Osigurali smo i posudionicu medicinskih pomagala, poput tlakomjera, toplomjera… Oni će biti stalni inventar udruge i moći ćete ih posuđivati. U manjem iznosu osigurali smo cestarine i gorivo za sve one koji putuju na liječenje u Zagreb. Dosada smo ova sredstva dobivali od Hrvatskih autocesta, sada je ova sredstva osigurao Grad Nova Gradiška. Sve što činimo radimo na dobrobit naše djece i s ponosom ovom prigodom želimo istaknuti da je naša Brodsko posavska županija prva u postotku izlječenja djece. Postotak izlječenja djece od malignih bolesti iznosi visokih 95% – kaže tajnik Udruge “Hrabro dijete” Haris Kapetanović.

Pomogli i sedmogodišnjoj Maji Petrović iz Zagreba

– Maksimalno smo nastojali pomoći i biti svima vama na usluzi. Uz sve vas roditelje i našu djecu oboljelu i liječenu od malignih bolesti danas je s nama i naša Maja Petrović iz Zagreba, veliki ponos naše udruge. Maja se od svibnja 2014. liječi se na KBC-u Rebro, gdje joj je dijagnosticiran neuroblastom, zloćudni tumor nadbubrežne žlijezde sa metastazama u limfnim čvorovima vrata te u koštanoj srži. Unatoč iznimnim naporima liječnika i osoblja KBC Rebro, nakon višemjesečne borbe, koja je uključivala ukupno 11 ciklusa kemoterapija, operaciju u kojoj joj je odstranjen i bubreg te transplantaciju koštane srži, Maja nije bila izliječena. Stoga su se njezini roditelji, paralelno sa tretmanom na KBC-u Rebro, odlučili na nastavak liječenja u Austriji. Pomoć im je pružila Udruga “Hrabro dijete” i danas su naša Maja i njeni roditelji s nama.

I to je pokazatelj da ova udruga ne radi samo za novogradišku djecu, već svu djecu oboljelu od malignih bolesti u Hrtvatskoj koja su u potrebi. Više se puta pokazalo da iz jednog malog mjesta kao što je naše, ova mala udruga s velikim srcem pomaže bolesnoj djeci. To nam je najvažnije. Danas zaista možemo reći da smo sretni jer od velikog broja oboljele djece upravo s našeg područja, najveći je broj izlječene djece. Radujte se svakom danu, svaki dan je novi život – istaknula je predsjednica Udruge “Hrabro dijete” Jasminka Žužić.

Za članove novogradiške Udruge “Hrabro dijete” jučer je zaista bio “happy day”, sretan dan, kako ga nazvaše.

– Nama je svaki dan rođendan. Zašto smo danas sretni i slavimo? Nama se vratilo šestero izliječene djece što je više od prosjeka Republike Hrvatske i stoga smo ponosni i sretni što je tako. Kada djelujete i radite sa srcem onda vam se srcem to i vrati. Ova djeca imaju svoja budućnost, ja vjerujem da će uskoro svi biti izliječeni u potpunosti. Ovo su remisije, ovo je prvi korak, onaj natježi korak su pobijedili – s osmijehom je zaključila Jasminka Žužić.

 

no images were found

Komentari