I proteklih dana Gradska tržnica bila je puna domaćeg voća i povrća. Uz redovnu ponudu rajčica, paprike, mrkve, luka, krastavaca i ostalog sezonskog povrća, posebno se u ljetnim mjesecima ističu lubenice.
Kako odabrati onu pravu, koja će biti i sočna i slatka, ponekad je težak zadatak. Dugogodišnji uzgajivači ove ljetne slastice ipak znaju kako prepoznati dobru lubenicu. 

Mladen Tomić iz Orubice već niz godina na svom OPG-u, uz razne sorte povrća, uzgaja i lubenice. Ima, kaže, nekoliko načina kako prepoznati zrelu, slatku lubenicu, iako dodaje da, niti jedan od njih nije sto posto siguran. Ono što će, kaže, odati zrelu lubenicu je njezina peteljka. Ako je glavna peteljka suha, to znači da je lubenica zrela.
Osim toga, jedan od znakova kako prepoznati zrelu lubenicu je i žuta mrlja. Lubenice na kori imaju žutu mrlju na mjestu na kojem su ležale dok su rasle, što je ta mrlja žuća, lubenica je zrelija.
Zrelu i slatku lubenicu odat će i njezine šare. Kada su one široke i žute obično su dobar znak da je lubenica spremna za berbu.
A što se tiče kucanja po lubenici, Mladen u šali kaže: “A vi pokucajte, netko vam možda iznutra i uzvrati.”

Kod odabira lubenice treba pozornost obratiti i na sortu jer one se razlikuju, osim po boji, obliku i veličini, također i po okusu i slatkoći. Rane lubenice obično su svjetlije boje, ali okusom su slađe, sočne i pune vode. One srednje rane, pojašnjava naš sugovornik, tamnije su boje, obično s tamnocrvenim mesom, ali malo trpkijeg okusa. Iako, dodaje, svaka od njih ima svoju aromu i posebnost.

Sezonske lubenice u kontinentalnoj Hrvatskoj obično kreću dozrijevati u srpnju pa sve do sredine kolovoza stoga još imate vremena uživati u ovoj ljetnoj poslastici. 

Komentari
Prethodni članakMladenci iz Pleternice nakon svadbe u Požegi donirali novac za izgradnju bunara žiteljima sela u Ugandi
Sljedeći članakJoš jedna ulica dobiva kružni tok: U tijeku su radovi na uređenju Željezničke ulice