Na rođendan književnice Ivane Brlić-Mažuranić, danas je u Slavonskom Brodu počela prva Međunarodna studentska konferencija na temu “Veliki dječji književnici kao univerzalni kapital”. Ovu veliku manifestaciju, uz pomoć profesora, organiziraju sami studenti Učiteljskog fakulteta u Osijeku, dislociranoga studija u Slavonskom Brodu, koji ugošćuju studente diljem Hrvatske te iz europskih zemalja.

Prva plenarna izlagačica je poznata spisateljica Julijana Matanović. “Ona je naša najčitanija književnica i veliko je zadovoljstvo da se odazvala. Studenti su to jako željeli. Veliko joj hvala što je uveličala ovaj događaj”, ističe prodekanica na Učiteljskom fakultetu Emina Berbić Kolar.

Berbić Kolar na konferenciji će po prvi puta predstaviti i jednu vlastitu knjigu, u koautorstvu sa studentima Učiteljskog fakulteta. “U pitanju je slikovnica koja govori o našoj narodnoj medicini te je povezana s djecom i nematerijalnom kulturnom baštinom. Knjiga je gotova, nalazi se u postupku prijeloma i to je također jedan veliki događaj”, otkriva.

Program konferencije ne odnosi se samo na nastavničke, nego i na druge smjerove. Konferencija će trajati tri dana, u okviru svečanosti “U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažuranić”.

U donjem toku same ideje o organizaciji leži još nešto, primijetila je gošća-spisateljica Julijana Matanović: “Dok se paralelno odvijaju dva simpozija, jedan međunarodni, ozbiljni, ovjeren znanstvenim titulama i studentski, mladenački i početnički, zapravo gledamo sliku književnosti – književnosti za djecu i za odrasle. Granica je vrlo krhka između ta dva svijeta i sigurna sam da bi mnogi od današnjih izlagača mogli zabunom ušetati u krivu dvoranu”.

Autor: Zorislav Knežević

Komentari
Prethodni članakE-upisi u srednje škole jednostavniji i transparentniji
Sljedeći članakŽupan, dožupan i pročelnik djeci uručili ček