Novogradiški mališani proteklih su dana posjećivali Gradski muzej Nova Gradiška. Muzejski pedagog Jelena Kovre upoznala ih je sa gostujućom izložbom Tehničkog Muzeja Nikola Tesla naziva “Čovjek koji je rasvijetlio svijet”.
 
-“Izložba je gostovala u cijeloj Europi, došla u je Slavonski Brod, nakon toga i u Novu Gradišku. U ponedjeljak dolazi ekipa iz TmNT spakirati sve i šalju dalje, rečeno je da ide za Italiju. Posjetitelji su raznovrsni, nema pravila oko uzrasta koji nam dolazi na Teslu. Dogovorili smo posjete sa svima redom: Dječjim vrtićem Nova Gradiška, OŠ “Mato Lovrak”, OŠ Ljudevita Gaja, novogradiškom Gimnazijom, učenicima ETEŠ-a, IOŠ-a, čak i udrugom Ecko koja je u našim prostorijama održala radionicu. Svi su se odazvali, svatko u mjeri u kojoj je mogao obzirom na obaveze. Kad se zbroji, imali smo oko 35 skupina djece i učenika.” – naglasila je Jelena Kovre.
 
-” Uz dogovoreno vodstvo, imali smo i mnogo nenajavljenih gostiju za koje smo našli vremena i proveli ih kroz izložbu. Obzirom da je interes bio velik, a ljudi preko tjedna nemaju vremena doći u muzej, 25. siječnja smo bili otvoreni za sve koji su željeli doći pogledati izložbu uz vodstvo ili sami. Imali smo odaziv od oko 100 posjetitelja taj dan.”
 
Svi koji su izložbu posjetili mogli su vidjeti reprodukcije dva Teslina izuma, njegovo “jaje” i “transformator”, a uz to dobiti i pregled života i rada Nikole Tesle.
 
– “Kako bi svima posjet ostao u sjećanju, izradili smo radne listiće za sve uzraste koje su posjetitelji, ovisno o vremenu kojeg su imali, mogli rješavati u prostorima muzeja ili kod kuće. Taj listić bi naravno zadržali sebi, a također su mogli uzeti list za bojanje s motivom Nikole Tesle. Dojmovi oko svega su izvrsni, izložba se svidjela svim posjetiteljima i na njima ostavila jak trag. Znam jer su reakcije na vodstvo i izloške bile izvanredne, više njih se vraćalo vidjeti izložbu i drugi put, čak su djeca za rukav vukla roditelje koji dosad nisu bili u muzeju. Dobitak za sve!”- zaključila je Kovre. 
 
Cilj posjeta, naglasila je, nije samo da se nešto nauči, nego da se stekne osjećaj važnosti čuvanja povijesti i baštine. U Gradskom muzeju prvenstveno žele da se posjetitelji osjećaju ugodno u muzeju i da steknu naviku dolaženja kako bi kroz život mogli uživati u onome što im muzej nudi, ali i kako bi  djelatnici mogli osluhnuti njih i njihove želje i zajedno raditi na unaprjeđivanju ponude. Iako je prva i osnovna zadaća muzeja skupljanje i očuvanje građe, nije jedina, a mjesta za nadogradnju uvijek ima.

 

Gradski muzej Nova Gradiška danas će u povodu Noći muzeja 2020. održati dvije radionice na temu dviju izložbi koje su postavljene u muzeju – Nikola Tesla čovjek koji je rasvjetlio svijet i Zašto je pčela važnija od čovjeka u suradnji sa školama i Zajednicom tehničke kulture.

21.30 – 23.00
div
PRIGODNA PREZENTACIJA PČELARSKIH PROIZVODA
Prigodna prezentacija pčelarskih proizvoda (med, kolači, medica, i sl.)
20.00 – 21.00
div
STRUČNO VODSTVO – ZAŠTO JE PČELA VAŽNIJA OD ČOVJEKA (GOSTUJUĆA IZLOŽBA HRVATSKOG PRIRODOSLOVNOG MUZEJA U ZAGREBU)
Stručno vodstvo – Zašto je pčela važnija od čovjeka (gostujuća izložba Hrvatskog prirodoslovnog muzeja u Zagrebu)
19.00 – 20.00
div
STRUČNO VODSTVO – IZLOŽBA NIKOLA TESLA (GOSTUJUĆA IZLOŽBA TEHNIČKOG MUZEJA NIKOLA TESLA U ZAGREBU I HPM-A U ZAGREBU)
Stručno vodstvo – izložba o Nikoli Tesli u suradnji s profesorima srednjih škola (Gimnazija, Elektro-tehnička), gostujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu i HPM-a u Zagrebu
18.00 – 19.00
div
RADIO-AMATERSKE KOMUNIKACIJE
U suradnji s Tehničkom zajednicom Nove Gradiške (sekcija radio amateri) prikazat će se način rada komunikacije putem radio valova
 
Komentari