Cijene hrane poskočile su u studenome na međunarodnim tržištima na najvišu razinu u više od dvije godine, potaknute poskupljenjem biljnih ulja i mesa, izvijestila je agencija Ujedinjenih naroda za hranu FAO.

FAO-v indeks košarice osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u studenome 2,7 posto u odnosu na prethodni mjesec, na prosječna 177,2 boda. To je njegova najviša vrijednost u više od dvije godine. U odnosu na prošlogodišnji studeni cijene su više 9,5 posto.

Najviše su u prošlom mjesecu porasle cijene biljnih ulja, za 10,4 posto. Glavni je razlog skok cijena palminog ulja, potaknut snažnom uvoznom potražnjom, većom potrošnjom u proizvodnji biodizela i očekivanjima mogućih manjkova u idućoj godini. Značajno su porasle i cijene mesa, za 4,6 posto u odnosu na listopad, najviše u više od 10 godina. Najviše su pritom poskupjele govedina i ovčetina, također zbog snažne uvozne potražnje, posebno iz Kine uoči praznika.

Poskupio je i šećer, 1,8 posto, zbog učestalih naznaka da će potrošnja u idućoj godini nadmašiti proizvodnju, zakočenu pogoršanim uvjetima uzgoja na Tajlandu, u Indiji, Francuskoj i SAD-u. Cijene mlijeka i mliječnih proizvoda bile su gotovo nepromijenjene u odnosu na listopad, poduprte sezonski uvjetovanom manjom proizvodnjom mlijeka u Europi i stabilnom globalnom potražnjom. Pale su samo cijene žitarica, za 1,2 posto, u uvjetima žestoke konkurencije vodećih proizvođača i izvoznika pšenice.

Zbog podignute procjene za Europsku uniju, povišena je i procjena ovogodišnje proizvodnje pšenice, na 766,4 milijuna tona. Zalihe bi na završetku sezone iduće godine trebale iznositi 863 milijuna tona i time jamčiti solidnu opskrbu, napominju u FAO-u.

Izvor: novcanik.hr

Foto:Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članakSvečano obilježena 28. obljetnica vojne operacije “Gradina ’91”
Sljedeći članakBOLJI UVJETI I VELIKE UŠTEDE: Za obnovu Društvenog doma vrijednog gotovo 1,5 milijuna kuna, još 200 tisuća kuna