Pod predsjedanjem zamjenice gradonačelnika, magistrice Ljiljane Lukačević, u okviru Tjedna nenasilja, danas je ( ponedjeljak, 11.studenoga ), u društvu predstavnika svih relevantnih institucija, održana sjednica Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

Sjednici su nazočili predstavnici obrazovnih institucija ( osnovnih i srednjih škola grada ), zdravstvenih ustanova, policije, Centra za socijalnu skrb,  prvi puta, službeno i predsjednik Prekršajnog suda Nova Gradiška, kao i udruge civilnog društva koje svoim aktivnostima nastoje prevenirati sve oblike socijalno-patoloških ponašanja. Jer, svi su oni, kako je rekla predsjednica Vijeća, zamjenica gradonačelnika, karike istoga lanca, koje edukacijom i ispravnim  pristupom društvenom problemu broj jedan, nastoje umanjiti štetu, te  dugoročno našu sredinu pretvoriti u sredinu sa nultom stopom tolerancije na nasilje.

Iako smo do sada, uglavnom vjerovali kako je problem vršnjačkog nasilja problem velikih, urbanih sredina, podaci govore drugačije, te ruralnim područjima, posebno onima s izraženim egzistencijalnim problemima stanovništva, pripisuju i veću stopu nasilja u obitelji. U takvu kategoriju, na žalost, ulazi i naša sredina ,iako je tema obiteljskog nasilja još uvijek relativna tabu tema u društvu. To je nešto o čemu se ne govori javno, a problem se, poput masnica, skriva iza zatvorenih vrata. Upravo tu, na scenu stupaju institucije, koje pravodobnom reakcijom, mogu umanjiti štetu. Od kada je na snagu stupio i Protokol o postupanju u slučajevima obiteljskog nasilja, točno se zna kako se i na koji način valja ponašati, što situaciju stručnjacima olakšava, ali ne umanjuje njihovu ogromnu odgovornost. 

Želeći na primjeru ispitati kako sustav funkcionira i na koji se način primjenjuje protokol, pedagoginja Mira Linjaković, na sjednici je provela izimno zanimljivu i korisnu interaktivnu radionicu u koju je uključila sve nazočne, inscenirajući konkretan slučaj obiteljskog nasilja, od škole do posljednje karike unutar sustava- presude prekršajnog suda počinitelju nasilja. Iako se, u slučajevima obiteljskog nasilja, iz kruga doma, još uvijek ne udaljuje nasilnik, nego se, određenim mjerama nastoji zaštititi žrtvu, odnosno, skloniti je u sigurnu kuću, policija može provesti i mjeru zabrane pristupa, što je, iako dobro zamišljeno, u praksi, vrlo često, nemoguće provesti. Na sreću, radionica je pokazala kako sustav u našoj sredini iznimno dobro funkcionira, što je prednost malih sredina u kojoj se svi stručnjaci, posebno oni koji rade na sličnim područjima, dobro međusobno poznaju. Osim toga, valja istaknuti i iznimno dobru suradnju novogradiškog Prekršajnog suda i Policijske postaje, zbog čega im je Policijska uprava Brodsko posavska uručila i službenu zahvalnicu. Osim svih mogućih oblika edukacije, koji su, jedina istinska mjera prevencije nasilja, kako onog vršnjačkog, tako i svih drugih oblika nasilja, Tjedan nenasilja u našem gradu, u organizaciji Udruge “Prevencija” ponudit će i niz drugih sadržaja koji, ukoliko su kvalitetno odrađeni, itekako mladima mogu ponuditi alternativne oblike provođenja slobodnog vremena, ali ih i naučiti kako se sa frustracijama i problemima nositi na drugačiji način, te pod svaku cijenu izbjeći  fizičko nasilje.

Na slične će izazove nastojati odgovoriti i sadržaji Mjeseca borbe protiv ovisnosti studenoga  ( od 15.studenoga do 15.prosinca ) koji će  zamijeniti Tjedan nenasilja.

Autor: Simonida Tarbuk

Komentari
Prethodni članakTjedan nenasilja i “Prevencija”
Sljedeći članakŠtrajk učenika Srednje medicinske škole