Nova školska godina je započela.

Nešto više od 464 tisuće učenika hrvatskih osnovnih i srednjih škola krenulo je u novu školsku godinu, a više od 150 tisuća njih bit će obuhvaćeno kurikuralnom reformom koja sada ulazi u sve škole. U školsku godinu 2019./2020. krenulo je 318 tisuća osnovaca, od čega nešto više od 38 tisuća prvašića, te gotovo 146 tisuća srednjoškolaca.
Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, ove je školske godine u prve razrede osnovnih škola upisano petstotinjak učenika manje nego prošle.
U prve razrede srednjih škola u ljetnom upisnom roku upisano 40 tisuća učenika, od čega je nešto više od 11 tisuća učenika odabralo gimnazijske, a nešto manje od 26,5 tisuća strukovne programe. Glazbene i umjetničke programe upisalo je oko 2,5 tisuće učenika. Iz Ministarstva ističu da je u odnosu na prošle godine blago porastao interes učenika za strukovne programe.
Ove jeseni kurikularna reforma ulazi u sve hrvatske škole i to u 1. i 5. razrede osnovnih škola u svim predmetima, a u 7. razredima po novim kurikulumima predavat će se biologija, kemija i fizika. Reformom će biti zahvaćeni i prvi razredi srednjih škola pa će gimnazijalci po novim kurikulumima pratiti sve predmete, a strukovnjaci hrvatski, matematiku i strani jezik. Učenike, ističu iz MZO, očekuju novi udžbenici, nove metode poučavanja, nove metode vrednovanja, naglasak na učiti kako učiti, kako rješavati probleme i kako kritički razmišljati.

Sve su to službeni podaci s kojima učenici, nastavnici, i profesori kreću u novu obrazovnu godinu. Reforme su nužne i potrebne, složni su svi. O obrazovnoj reformi sinoć su u emisiji HRT-a govorile, između ostalog, ministrica obrazovanja Blaženka Divjak i predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem.

Argumentirajući plaće učitelja, Šprem je u dva navrata napisala upravo ovu riječ koju vidite na slici.

Prosjećna…

Prosjećna plaća…

Napomenimo, Sanja Šprem je diplomirana učiteljica razredne nastave.

Naravno, da ovim ne želimo nikoga podcijeniti, ali napraviti ovakav gaf i to na javnom mediju, nije baš za peticu!

Foto: screenshot: HRT

Komentari
Prethodni članakPripazite se: Policija kontinuirano nadzire promet, kazne su drastične
Sljedeći članakOpćina Okučani: Održano informiranje i savjetovanje za bespovratna sredstva