Polaganjem vijenacama, paljenjem svijeća i svečanom komemoracijom kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Širincima danas je obilježena 25. obljetnica vojno redarstvene akcije “Širinci”, akcije kojom je oslobođena gotovo zapadna Slavonija.

U Širincima, mjestu gdje su se ispisivale stranice novije hrvatske prošlosti i stvarali temelji hrvatske samostalnosti i suverenosti danas su se okupili hrvatski branitelji, roditelji i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici javnog i političkog života i visoki gosti i uzvanici.

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Zvonimir Ćurković, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Siniša Jurković, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, saborski zastupnik Davor Vlaović, župan Danijel Marušić sa suradnicima, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić i zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić, ratni zapovjednici Adam Tomičić, Marin Pišonić, Ante Šolić, Dragan Dikanović, načelnici Općina Rešetari, Cernik, Okučani i Gornji Bogićevci, načelnik Policijske uprave brodsko posavske Ante Zovak i načelnici Policijskih uprava Nova Gradiška i Stara Gradiška Marin Marjanović i Miroslav Matić, hrvatski branitelji, predstavnici braniteljskih i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, političkog života i brojni drugi.

Veličanstvena vojno redarstvena vojno akcija

S ratnim okolnostima vojno redarstvene akcije “Širinci 92” upoznao je bojnik Marko Derežanin.

Prije dvadeset i pet godina opsežnom i kordiniranom akcijom Orkan 91. od 29. listopada 1991. do 3. siječnja 1992., a u sklopu koje je izvedena i akcija Širinci 92. oslobođena je gotovo cijela Zapadna Slavonija. Uspješno je neutralizirano 21 srpsko uporište. Oslobođena je cijela planina Papuk od Orahovice do Daruvara, kao i planina Ravna Gora. Oslobođeni su Voćin i Lipik, te cijeli niz sela. Obranjen je i Pakrac. Osujećen je plan odsijecanja Slavonije. Područje Virovitice, Slatine i Orahovice te podravska magistrala i pruga ostali su sasvim sigurni, a uz veliki oprez bilo je moguće prometovati i cestom Pakrac – Požega.

Za novogradišku bojišnicu od presudne važnosti je bilo to što je tom akcijom neprijatelj odbačen od Nove Gradiške i Požege . U sklopu Orkana 91., akcija Širinci je imala iznimno važan značaj za novogradiški kraj jer je njenim uspješnim završetkom došlo do stabilizacije bojišnice na potezu Širinci – Mašićka Šagovina – Medari – Dragalić – Donji Bogićevci – Pivare – lijeva obala Save. Širinci su u ovoj akciji dva puta bili oslobođeni 30. prosinca kada su naši branitelji uništili neprijateljsko dalekometno topništvo i potisnuli agresora dublje prema Psunju. Neprijatelj se pregrupirao i ponovno zauzeo položaje.

Međutim, pripadnici 121. brigade , brodske 108. brigade te posebne novogradiške i brodske bojne 3. gardijske brigade i policije su 3. siječnja razbili neprijateljsku obranu i ponovo oslobodili Širince. Tog dana je potpisano i Sarajevsko primirje pa je napredovanje hrvatskih branitelja prema Okučanima i ostalim okupiranim dijelovima županije bilo zaustavljeno. Akcija Širinci je okončana 3. siječnja, ali je zbog neprijateljskog djelovanja unatoč primirju, žrtava bilo i do kraja ožujka 1992. godine. Ukupno je u Akciji Širinci poginulo 18 naših branitelja, 22 su bila ranjena .

Nakon završetka operacije “Orkan 91.” i akcije Širinci 91. , od Pakraca do Save i između Novske i Nove Gradiške ostalo je pod srpskom okupacijom oko 600 km2 koje je oslobođeno u vojno redarstvenoj operaciji “Bljesak” .

Tijekom borbenih djelovanja poginuli su hrvatski branitelji Davorin Cvitković Daca, Ljubomir Dakić, Tihomir Dautović, Ivan Atlagović, Ivan Vjetrovski, Zdravko Hodak, Vlado Grganić, Mladen Kovačević, Slavko Matošević, Zvonko Novoselac, Antun Rakovski, Dragutin Horvat, Ivan Lukinović, Ivan Matijašević, Zvonko Benić, Josip Džajkić, Josip Grgurević i Vjekoslav Stanišić koji je preminuo nakon ranjavanja. Zapovjednik Druge bojne 121. brigade Hrvatske vojske Ivan Atlagović Odlukom predsjednika Republike Hrvatske dr.Franje Tuđmana posmrtno je odlikovan Spomenicom Domovinskog rata i Redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, te posmrtno dobio čin pukovnika Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved: Mi smo bili pobjednici i tako se ponašajmo

– Kako bi sačuvali trajno sjećanje na snagu domoljublja i veličinu žrtve naših hrvatskih branitelja, danas smo ovdje kako bi još jednom pokazali da znamo čuvati i očuvati ono što je plaćeno krvlju naših najmilijih, ono što je naše i za što smo se borili.

S tugom, ali i ponosom se danas sjećamo naših hrabrih branitelja, s divljenjem i ponosom ih spominjemo. Nitko od nas ih ne smije zaboraviti, jer i dalje žive: u ovom kraju, u pitomoj slavonskoj ravnici, proplancima, diljem Hrvatske – istaknuli su brojni govornici predsjednik Mjesnog odbora Rešetari Ivo Sedlaček, predsjednik županijske Udruge dragovoljaca i veterana Brodsko posavske županije Jozo Bungić, predsjednik Odbora za obilježavanje obljetnica iz Domovinskog rata pukovnik Adam Tomičić, u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Brodsko posavske županije Dragan Dikanović, ratni zapovjednik Samostalne interventne satnije 121. brigade pukovnik Ante Šolić, ratni zapovjednik 3. satnije 3. bojne 3. gardijske brigade pukovnik Marin Pišonić, župan Danijel Marušić, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske brigadni general Siniša Jurković i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Zvonimir Ćurković.

– Mi smo bili pobjednici i tako se ponašajmo, posebno prema obiteljima poginulih i umrlih hrvatskih branitelja i njihovoj djeci. Poštujmo tu žrtvu, na taj način ćemo to pokazati kroz svakodnevni odnos, a ne samo prigodničarski ili protokolarni. Među nama je toliko snažnih osobnosti, odlučnih ljudi koji su u najteže vrijeme donosili teške odluke. Kako je to moguće da smo danas, 2017. godine u tolikoj depresiji, toliko umorni?! Pronađimo taj put, uvjeravam vas kao vaš ministar da imamo viziju, promijenimo te odnose, izgradimo tu zemlju neka bude na ponos i čast i onih koji nema među nama, ali i svih nas – rekao je, između ostalog, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Komentari
Prethodni članakProvalio u vjerski objekt u Novoj Kapeli i ukrao nakit
Sljedeći članakHrvatska u crvenom: Slijede nevere i orkanska bura, a u nekim dijelovima zemlje temperatura se spušta na -20