Nakon što su sindikati odlučili da sve škole u Hrvatskoj štrajkaju do daljnjeg, odnosno dok im Vlada ne ispuni zahtjev o povećanju koeficijenta na 6,11 posto, djeca će sljedeće dane provoditi kod kuće, a u školu će morati tijekom praznika ili će im se produžiti školska godina.

Iz resornog ministarstva neslužbeno poručuju da su školama ostale samo dvije od četiri ponuđene opcije za nadoknadu propuštene nastave, a to su produljenje školske godine i skraćivanje praznika (zimskih ili proljetnih), s tim da škole od Ministarstva obrazovanja trebaju tražiti dozvolu i za skraćivanje nastave i za produljenje školske godine. Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak zakazala je za danas u 14 sati izvanrednu konferenciju za medije na kojoj će otkriti sve detalje.

Na stolu su prvo bile 4 ponude za nadoknadu nastave

Podsjetimo, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak prije 2 tjedna je dostavila svim osnovnim i školama dopis s naputkom o nadoknadi nastave. Ministrica je u dopisu naglasila kako je Zakonom predviđeno da sve osnovne škole moraju imati odrađeno najmanje 175 nastavnih dana, dok sve srednje moraju imati najmanje 160 dana nastave.

Školama je dala da odaberu jednu od 4 opcije nadoknade, s tim da treba naglasiti kako sve škole mogu birati model koji njima najbolje odgovara.

“Škola će se moći održavati na nenastavne dane (poput Dana škole), subotama, skraćenim praznicima (zimskim i proljetnim) i zadnja opcija je produljenje školske godine. Škole će s osnivačima (gradovima, županijama) dogovarati koji će model od ova četiri odabrati ovisno kakvo je stanje kod njih”, rekli su nam tada iz Ministarstva.

Što će biti dalje, vidjet ćemo. Zanima nas i vaše mišljenje, na našem portalu možete ispuniti anketu, podržavate li štrajk prosvjetara ili ne.

Izvor: index.hr

Foto: srednja.hr

Komentari
Prethodni članakU Škabrnji branitelji i s područja Brodsko posavske županije
Sljedeći članakU jednom mjesecu otkaz u Hrvatskoj dobilo ili dalo oko 83 tisuće zaposlenih: Evo koji se poslovi nude u Novoj Gradiški