U Hrvatskoj je tijekom sezone gripe 2023./2024., zaključno s 31. prosincem 2023. godine pristiglo 1656 prijava oboljelih od gripe, od čega 798 prijava u zadnjem (52.) tjednu pristiglih iz svih županija. Ovaj veći broj prijava u odnosu na 50. (471 prijava) odnosno 49. tjedan (213 prijava) upućuje na uzlazni trend epidemije gripe što je u okviru očekivanog s obzirom na doba godine u kojem se nalazimo. – objavili su iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Najveća stopa prijava gripe na 100 000 stanovnika bilježi se u Gradu Zagrebu i Karlovačkoj županiji. Među pristiglim prijavama gripe stopa incidencije je uobičajeno najveća u djece predškolske i školske dobi, a najniža u osoba u dobi od 65 godina i više (grafikon 3.)

Prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dominira virus gripe A, uz tek sporadičnu detekciju virusa gripe B.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se sporadična pojava oboljelih od gripe. U laboratorijski potvrđenim uzorcima prevladava virus gripe tip A.

Osim gripe i hripavac

Prema podacima Registra zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, zaključno s 29.12.2023. godine, zaprimljeno je 4151 prijava oboljelih od hripavca.

Najveći broj oboljelih zabilježen je u Gradu Zagrebu i Splitsko dalmatinskoj županiji.

Komentari
Prethodni članakUplaćena sredstva pomoći za hitnu sanaciju štete nastale uslijed olujnog nevremena 19. i 20. srpnja
Sljedeći članakZaplijenjena droga marihuana, amfetamin, kokain i tablete koje sadrže psihotropne tvari