Današnja šesta sjednica Gradskog vijeća Grada Nova Gradiška brojem točaka dnevnoga reda i diskusijama nazočnih vijećnika nije se uvelike razlikovala od ostalih, stoga je i ovoga puta aktualni sat potrajao pola sata više, no, opravdanje je nađeno, u količini pitanja koja su postavili gradski vijećnici. Krenimo redom.

SDP-ovog Marijana Radića zanimalo je pitanje reguliranja potoka Šumetlice na potezu od Gajeve ulice do tvrtke “Tang” i postavljanja adekvatne ograde.. Kako je objasnio gradonačelnik Vinko Grgić, sljedeće bi godine trebali dobiti gradsku šetnicu, pa bi i ovaj problem time bio riješen. No, presudnu ulogu u ovome će, ipak, imati “Hrvatske vode”.

Nezavisna Zorica Lalić postavila je pitanje adekvatnog tretiranja i uvažavanju naselja Mala, jer, kako je istaknula, ono ne obuhvaća samo jednu, već pet susjednih ulica.

– Ova gradska uprava itekako misli o naselju Mala. Završena je projektna dokumentacija i ishođene građevne dozvole za svih pet ulica. Prije mjesec i pol dana raspisan je natječaj za uređenje Ulice Marije Jurić Zagorke u dužini od 160 metara. Čekamo “Hrvatske vode” da pokrenu sanaciju propusta kod potoka Laminac, do kraja tjedna strojevi će biti tamo i počet će se raditi. Na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća vidjet ćete da ćemo u Proračunu osigurati milijun kuna za prvu fazu uređenja Ulice Mala – odgovorio je gradonačelnik Grgić.

Vijećnik Hrvatskih laburista Stranke rada Vlatko Greiner postavio je pitanje uređenja neasfaltiranog dijela na ulazu u Gradsko groblje u Novoj Gradiški. I ovdje su ključni faktor “Hrvatske vode” jer je za rješavanje tog pitanja potrebna njihova suglasnost:

– Kada su sahrane imamo veliki problem s parkiranjem u ovom dijelu grada. Analizirali smo cijelu situaciju, želimo u dužini od 180 metara neposredno uz zid groblja izgraditi pješačku stazu, do nje cestu i parkirališni prostor od cca 50 parkirnih mjesta. Budući da time “ulazimo” u prostor “Hrvatskih voda” tražit ćemo njihovo mišljenje i ukoliko “prođe” krenuti na izradu projektne dokumentacije – kaže Grgić.

HDZ-ovu Đurđu Marjanović zanimalo je pitanje uređenja Društvenog doma i pješačke staze u Ljupini.

– Mi u ovom trenutku kandidiramo dva projekta za europska sredstva upravo za Ljupinu – odgovorio je Grgić. Nezavisni Borislav Vidošić postavio je pitanje devastacije novouređenog dječjeg igrališta u naselju Urije, dok je HDZ-ovog Davorina Slišurića zanimao legitimitet i licenciranje dva košarkaška kluba u Novoj Gradiški.

Na upit SDP-ove Ljepše Rakas Vujčić o događanjima u Novoj Gradiški koja nam slijede odgovorila je zamjenica gradonačelnika Vesna Đapić:

– Večeras i sutra nas očekuje manifestacija “Let s Gavranom”, slijedi obilježavanje 170-te obljetnice novogradiške bolnice, a u povodu Dana grada i blagdana Župe organizira se niz prigodnih događanja koja će okončati Adventskim sajmom u središtu grada.

Bivši gradonačelnik Željko Bigović optužio je aktualnog gradonačelnika Vinka Grgića za, kako ga je on nazvao, nepovratni gubitak diplomskog studija Sestrinstva u Novoj Gradiški i navodno, zaustavljanje akademskog razvoja grada. Zanimala ga je i cijena izgradnje dječjeg igrališta u naselju Urije. Dobio je i odgovor:

– Koliko me pamet služi, sjećam se da ste za ovom časnom govornicom izjavili: da sam ja ostao gradonačelnik mi bi danas imali studij Sestrinstva što upućuje i direktno i indirektno da ste direktno radili protiv toga da se u Novoj Gradiški dovede ovaj studij. Ne morate biti gradonačelnik, možete biti častan gradski vijećnik i boriti se za to. Niste to učinili, već napadate i mene proglašavate glavnim krivcem! Već sljedećeg tjedna predsjednik Gradskog vijeća i ja imat ćemo sastanak s dekanom i prodekanom jednog velikog Sveučilišta i nastojat ćemo u naš grad dovesti još dva, što diplomska što dodiplomska studija. Nastojat ćemo i novogradišku vojarnu pretvoriti u sveučilišni kampus. Što se tiče dječjeg igrališta u naselju Urije, Gradsko vijeće je 10. srpnja ove godine izglasalo Proračun u kojem smo donijeli odluku da 124 tisuće kuna plus PDV namijenimo za izgradnju dječjeg igrališta. Sve ostalo je bilo sponzorstvo, a sponzorima smo na otvorenju igrališta na primjeren način i zahvalili.Da ste bili na otvorenju, onda bi to i vidjeli. Sve je transparentno i ništa ne skrivamo – odgovorio je Grgić Bigoviću.

Po pitanju neotvaranja diplomskog studija sestrinstva u Novoj Gradiški očitovao se predsjednik Gradskog vijeća Zoran Jukić:

– Želim reći da nema nikakve pogreške aktualnog gradonačelnika Grgića što ovaj studij nije došao u naš grad. Dapače, on čini maksimalne napore na dovođenju nekih drugih visokoškolskih ustanova u naš grad i svesredno daje potporu sadašnjem studiju Sestrinstva u Novoj Gradiški. Mislim da nitko od nas nije kriv za nedovođenje diplomskog studija Sestrinstva u naš grad. Za to možemo “zahvaliti” našim susjedima. Postoje drugi ili slični fakulteti na kojima će djeca iz našeg grada moći ostvariti studije prema svojim interesima. Nitko nije kriv, nama je to samo poticaj da i dalje radimo na poticanju visokog školstva – kaže Jukić.

Gradski vijećnik Dario Marenić osvrnuo se na moguću izgradnju tvornice biodizela u Novoj Gradiški. Provjerava li grad poslovne partnere i tvrtke koje dovodi u grad, upitao je. Odgovorio mu je gradonačelnik Grgić – što se tiče biodizela:

– Prema europskim direktivama, do 2020. godine pet posto sve potrošnje goriva u javnom prijevozu mora biti biodizel. Imali smo nekoliko sastanaka s našim poljoprivrednicima da vide imaju li interesa u ovoj proizvodnji. Mi nismo nikoga obvezali na donošenje takve odluke. Prošli tjedan su nam došli predstavnici najvažnijih tvrtki iz poljoprivrednog sektora. Razmijenili su pisma namjere, čekamo njihov prijedlog ugovora i nakon toga ćemo znati je li to “mačak u vreći” ili kvalitetan ugovor. Oni tvrde da su unaprijed prodali proizvodnju za sljedećih deset godina. Ako oni osiguraju sedam i pol tisuća hektara za soju, uljanu repicu ili suncokret, onda će se ići na realizaciju tvornice u Industrijskom parku – kaže Grgić.

SDP-ov Milan Mateša postavio je pitanje kandidiranja stambenih zgrada i ustanova na natječaje za energetsku obnovu. Kako mu je pojašnjeno, određeni su koraci već poduzeti. Završena je projektna dokumentacija za zgradu Učilišta “Relković” i Dječji vrtić, a što se tiče stambenih zgrada, određeni su koraci poduzeti i za zgradu blok centra, no konačna je odluka na stanarima i upraviteljima zgrada.

U nastavku sjednice u verbalnim duelima i brojnim replikama apostrofirana su pitanja opremanja biokemijskog laboratorija u novogradiškoj Gimnaziji, imenovanja članova Nadzornog odbora u Industrijskom parku, uklanjanja propagandnog materijala u pojedinim dijelovima grada te postavljanja zelenog otoka u Goranovoj ulici i odgovornosti pojedinih gradskih službenika. Bez veće rasprave gradski su vijećnici prihvatili izvješće o radu tvrtke “Slavča”, Gradske knjižnice, Gradskog muzeja, Učilišta Relković i ostalih ustanova koje se financiraju iz Proračuna grada.

 

Komentari
Prethodni članakProdajem muško tele staro dva i pol mjeseca.. 099/792-27-52
Sljedeći članakPrva škola šaha u Ruščici