U okučanskom Domu kulture, u organizaciji Narodne knjižnice i čitaonice Okučani održana je promocija knjige Vladimira Šeksa “Rašomon na Savi”.

Riječ je o knjizi u kojoj autor Vladimir Šeks pokušava otkriti istinu o tomu tko je odgovoran za pad Bosanske Posavine. Kako je 1992.godine Bosanska Posavina gotovo sva pala u ruke Srba, od tog su trenutka pa do danas u optjecaju su brojne “istine” o tomu kako je došlo do pada i osobito tko je to područje zapravo izdao.

“To je jedan zbornik radova koje sam ja uredio, koje se odnose na traumatičnu točku novije hrvatske povijesti, posebno Bosanske Posavine. To je jedna traumatičan dio hrvatske povijesti, gdje ja propitujem iz svih mogućih izvora, kao u japanskom filmu “Rašomon”, gdje svatko od aktera, ključnih aktera, svih mogućih politika, propitujemo koji su uzroci i razlozi pada Bosanske Posavine. Je li to rezultat izdaje, prodaje, tko je za to odgovoran, i čitateljima ove knjige iz svih mogućih izvora, relevantnih političara, posebno američkih, engleskih, hrvatskih, čitatelj će prosuditi kako i koji su razlozi, kako je u Daytonu stavljena točka na sudbinu hrvatskog dijela Bosanke Posavine.

“Rašomon na Savi”koju je napisao Vladimir Šeks donosi na više od tisuću stranica najopsežniji prikaz svih tih kontroverzi oko slučaja Bosanske Posavine.

Na promociji prisutnima su se obratili Jozo Meter, Frano Piplović, Ivica Miškulin i Ante Klarić.

“Ovdje se radi o dosta važnoj knjizi, koja donosi prijepise, niz prevažnih dokumenata o razlozima, početcima rata u Bosanskoj Posavini, njegovom tijeku, razlozima, i konačnom političkom rješenju, u jesen 1995. dokumenti su pregledno složeni, izdvojene su najvažnije stvari, objektivno su preneseni. Ovdje se ne radi o pristranoj varanti, donosi se puna kronologija događaja s određenim zaključcima, iz kojih se vidi da je razlog hrvatskog poraza u Bosanskoj Posavini prije svega moćniji neprijatelj”, kazao je Ivica Miškulin.

Hoće li 1050 stranica i hrpa dokumenata na jednom mjestu dodatno zbuniti one u dilemi i produbiti ‘rašomon’ ili će, pak, doći do zaključka kojeg Vladimir Šeks vidi kao jedinog mogućeg – odlučit će najvjerojatnije svaki konzument tog djela ponaosob.

Komentari
Prethodni članakHrvatska demokršćanska stranka: Maslinove grančice za sugrađane
Sljedeći članakSanacija potoka Adžamovka