Doček Nove godine je iza nas, osim pjesme, plesa i uz dobro društvo, većina nas je i popila koju čašicu više. Glavobolja, vrtoglavica, slabost, mučnina, povraćanje…ili ukratko ”ono jutro nakon.” Mamurluk možemo nazvati kaznom za pretjerivanje u alkoholu. Ili smo se probudili s odlukom ”neću više nikad” ili s konstatacijom ”što mi je ovo trebalo.” Zato donosimo nekoliko trikova kako ublažiti, ali možda u potpunosti otjerati mamurluk.

Vjerojatno ćete prvo poželjeti šalicu kave, ali izbjegavajte je iako se čini logičnim da će vas kofein razbuditi. Zbog kofeina ćete još više dehidrirati. Možete popiti tabletu protiv bolova, ali svakako prije nešto pojedite jer bi vam moglo biti mučno. Osvježite se tuširanjem toplom vodom koja će opustiti mišiće i umanjiti bol.

Obavezno pijete što više vode jer ste dehidrirali zbog alkohola, a ona će ublažiti glavobolju. Čini li vam se da nemate snage za cijelu čašu, pijte češće po malo.

Osim vode, možete popiti i voćni sok. Razina šećera u tijelu vjerojatno će se jako sniziti zbog alkohola pa će vam sok vratiti potrebnu količinu prirodnog šećera, zamijeniti elektrolite koje ste izgubili te organizmu dati i dozu vitamina. Također možete pojesti i jabuku na prazan želudac. Jabuke sadrže antioksidanse, voćne šećere i minerale poput magnezija koji ubrzavaju prirodni proces detoksikacije tijela.

Zbog dehidracije, tijelo gubi veću količinu kalija što izaziva grčeve, povraćanje i mučninu. Ovaj problem možete lako riješiti ako pojedete bananu

Kada se osjećate bolesno uvijek pomaže i šalica čaja. Za mamurluk je dobro popiti čaj od kamilice ili mente. Pomoći će pri smirivanju probave, ublažavanju napetosti i nadutosti i ostalih neugodnosti u želucu. Čaj od đumbira u kombinaciji s medom, limunom i narančom dobar je protiv glavobolje.

Ako želite nešto konkretno, pripremite jaja. Unos prevelike količine alkohola navodi tijelo na proizvodnju otrovne supstance acetaldehida koja uzrokuje simptome mamurluka. Na to tijelo reagira proizvodnjom protuaktivnog kemijskog spoja koji se zove glutation, čija je proizvodnja ipak ograničena. Međutim, jaja su prepuna cisteina koji sadržan u glutation, što će tijelu pomoći da očisti preostale toksine.

Izvor: tportal.hr

Foto: Ilustracija