Na sjednici Koordinacijskog odbora za provedbu aAkcije “Gradovi i općine – prijatelji djece” usvojena je strategija za ostvarivanje prava i potreba djece na području Grada Nova Gradiška za razdoblje od 2014 do 2017. godine, kao i izvedbeni plan za ostvarivanje prava i potreba djece na području Grada za tekuću godinu.

Kako je istaknula predsjednica odbora dogradonačelnica mr. Ljiljana Lukačević strategija je obuhvatila svih 10 potrebitih područja za takvu jednu strategiju, a to su: programiranje i planiranje, financijska sredstva, podrška i potpora udrugama za djecu, dijete u sigurnom i zdravom gradu, zdravlje djece, odgoj i obrazovanje, socijalna skrb, kultura i šport, slobodno vrijeme i rekreacija, te podrška i pomoć roditeljima u skrbi i odgoju djece. Lukačević kaže kako strategija definira ulogu lokalne uprave i smaouprave, stručnih službi, ustanova, udruga građana, roditelja i drugih odraslih u lokalnim programima za ostvarivanje prava i potreba djece

“Ovo nas sve sve ujedno i obvezuje da činimo zaista ono što najviše možemo kako bi svako dijete potpuno i skladno doživjelo razvoj živjeći u našem gradu”, ističe Lukačević.

Strategija je bila i osnova za izradu izvedbenih planova za pojedinu godinu:

“Sada smo u poziciji da u okviru ove akcije moramo središnjem koordinacijskom odboru dostaviti razradu svakog područja konkretnim aktivnostima. Bilo je puno posla zato što ima puno aktivnosti, što je svakako lijepo. Voljela bi da ovdje sjedi netko tko ne živi u ovom gradu, pa da nam kaže kako živimo u lijepom gradu i kako smo dobri ljudi, jer ovako ispada da jedni drugima držimo hvalospjeve, pa to čudno sve skupa izgleda”, kaže Lukačević.

Na ovom sastanku su nazočni bili predstavnici obrazovnih institucija u gradu, od osnovnih i srednjih škola do dječjih vrtića, Društva naša djeca, Policijske postaje Nova Gradiška, Gradske knjižnice, kao i predstavnici medija koji su, kako je istaknuto na sastanku, upravo ključni faktor u provođenju svih spomenutih aktivnosti predviđenih planom za ostvarivanje prava i potreba djece na području grada, kako za ovu, tako i za sljedeće godine.

Svi akteri sastanka su bili zadovoljni prezentiranim dokumentima i strategijama, te su uvjereni kako će sve aktivnosti uspješno provesti.

Na kraju sastanka pod točkom različito Lukačević je rekla kako je stigao poziv od središnje koordinacije na prijavu za dobivanje statusa grada prijatelje djece što je vijest koju su svi željno iščekivali. Do 30. rujna novogradiška koordinacija treba dostaviti svu potrebnu dokumentaciju, ispuniti sve obrasce potrebne kako bi posebna komisija mogla nakon prijave doći u obilazak našeg grada i utvrdila da li on zaslužuje status grada prijatelja djece. Trošak dolaska komisije je između 12 i 13 tisuća kuna za što su već osigurana sredstva, a trebali bi u naš grad stići u mjesecu listopadu ove godine.

Komentari
Prethodni članakZnanje i ljubav prema domovini održat će Hrvatsku
Sljedeći članakCRNA KRONIKA: Žena smrtno stradala u naletu vlaka u Novoj Gradiški