Tvrtka Poljoprivredno-prehrambeni kompleks Nova Gradiška održala sastanak svojih kooperanata na kojem je riječi bilo o proljetnoj kampanji ugovaranja. Isto tako prezentirani su i rezultati tvrtke u 2013. godini.

Direktor Danko Vincetić rekao je da je protekla godina bila teška, umanjeni su poticaji, umanjeni urodi, bila je vrlo teška sjetva, niski prinosi, loša kvaliteta i niska cijena. PPK je u dijelu ugovaranja samo na području novogradiškog kraja ugovarao pšenicu, soju, suncokret i kukuruz izvan programa pivarskih ječmova

“Bilo je ukupno ugovoreno 2 744 ha, od toga pšenice 791 ha (71 ugovor), uljane repice 275 ha (19 ugovora), soje 731 ha (79 ugovora), suncokreta 180 ha (8 ugovora) i kukuruza 767 ha (72 ugovora). Ukupno je otkupljeno 12 tisuća tona robe, ali cijene su bile za pšenicu 1,05 kn, uljanu repicu 2,60 kn, soju 2,95 kn, suncokret 2 kune, a za kukuruz 95 lipa”, rekao je Vincetić.

Kod nekih od spomenutih uroda tvrtka je bila u minusu zbog loše sezone. Vincetić je i napomenuo kako je 2013. godine na novogradiškom prostoru evidentirana GMO soja koja vani kao takva nema tržišta, a i cijena joj je za 50 dolara manja po toni.

Vincetić je upozorio kooperante kako će ove godine biti rigorozne mjere za one koji budu imali snijet u pšenici.

“Snijet je katastrofa. Po zakonu smo dužni prijaviti onoga koji doveze snijetljivu pšenicu. Poručujem kooperantima da si ne dopuštaju da imaju snijetljivu pšenicu. Ove godine će kontrola biti rigorozna i onaj koji doveze takvu pšenicu biti će prijavljen inspekciji”, napominje Vincetić.

 

Antun Krmpotić iz odjela kooperacije tvrtke u nastavku sastanka govorio je o stanju ozimih uvjeta.

“Uljanu repicu smo posijali na 508 ha, ozimi ječam na 6.209 ha, jari ječam u jesen 1.300 ha i nastavili smo sijati od Nove godine i 1 200 ha. Imamo i sjemenske usjeve, prvenstveno ove godine smo posijali ječmove u kooperaciji na 65 ha. Na jednom mjestu su dvije sorte, 40 hektara Mumbase i 25 hektara Lukasa. Posijali smo pšenice negdje oko 684 hektara. Sveukupno riječ je o 10 tisuća hektara površina”, kaže Krmpotić.

Nakon kratke prezentacije tvrtke BASF Julija Strinavić iz kooperacije tvrtke PPK govorila je o proljetnoj kampanji ugovaranja. Istaknula je kako su kooperanti dio jedne priče od 10 tisuća i 880 hektara površina koje PPK ugovara na cijelom području Republike Hrvatske:

Strinavić je spomenula kako je PPK prva tvrtka u Hrvatskoj koja provodi projekt Dunav soja, a riječ je o proizvodnji soje isključivo sigurnog podrijetla koja nije genetski modificirana.

Komentari
Prethodni članakNekoliko članova “Vukova” položilo za crni pojas
Sljedeći članakDruženje uz glazbu prošlog vremena