Na Psunju, kod HRT-ova odašiljača, svečano je obilježena 31. obljetnica utemeljenja Samostalne psunjske satnije 121. brigade HV-a Nova Gradiška.

Strateški važno područje za vođenje rata u novogradiškom kraju, a od izuzetnog interesa za obranu Nove Gradiške, bio je Psunj. Pokazalo se tijekom rata da je srpski agresor imao namjeru da se preko Psunja i njegovih južnih obronaka približi Novoj Gradiški sa sjeverne strane i tako je stavi u poluokruženje i osvoji. Drugi razlog zbog kojeg je Psunj bio izuzetno važan,  ne samo za novogradiško i zapadnoslavonsko bojište, već i za veći dio sjeverozapadne Hrvatske, je odašiljač Hrvatske radiotelevizije. Osim televizijskih i radijskih veza na njemu su bile instalirane i telefonske veze.

Na tom je mjestu bez suđenja mučki ubijena (prema dosadašnjim saznanjima 51 osoba koja nije imala nikakve veze s ustaštvom ili djelovanjem protiv NOB-e ). Ubijeni su bez ikakvih prava na obranu a njihov krimen je bio samo to što su bili Hrvati. Među njima je bilo i maloljetne djece.

-Stravična su svjedočanstva o kastriranju mučenika prije egzekucije i to od strane dvije žene iz Šumetlice“- rekao je načelnik Općine Cernik Vitomir Žakić. Još uvijek pristižu svjedočanstva rodbine i svih onih koji su na neki način svjedočili ovim komunističkim zločinima koje je bivši režim tajio do današnjih dana a sve je teže doći i do ostalih podataka jer nažalost u ovoj državi još nije provedene lustracija.

Kraću komemoraciju je i kod spomen obilježja kod „Crne bare“ na mjestu gdje su 1991. godine u četničkoj zasjedi 13.rujna 1991. g poginuli Robert Petanić, Ivo Matošević i Stjepan Skrobić predvodio je brigadir Josip Mikšić, ratni zapovjednik 121. novogradiške brigade a kao i kod prvog spomen obilježja molitvu je predvodio gvardijan franjevačkog samostana u Cerniku pater Peter Deže. Isto je ponovljeno i 300 metara dalje gdje se nalazi spomen obilježje poginulog branitelja Tomislava Ordanića, koji je stradao od četničkog snajpera 3. studenog 1991. godine. Tijekom domovinskog rata Psunjska satnija je branila i obranila relej HRTV-a na Psunju, i omogućila stanovništvu Slavonije praćenje programa i komunikaciju s ostalim dijelovima Hrvatske.

Psunjska satnija je bila ustrojbeni dio 121. novogradiške brigade, ali je prije samog osnutka 121. brigade dio dragovoljaca branio odašiljačko antenske sustave na Psunju. Relej je bio jedan od strateških ciljeva srbokomunističke agresije te je objekt početkom rata svakodnevno bio granatiran, napadan pješačkim postrojbama te raketiran avionima tadašnje JNA. Naum okupatora su zaustavili hrabri branitelji iz Samostalne psunjske satnije te tako prekinuli informativnu i komunikacijsku blokadu ne samo brodsko posavske županije nego i većeg dijela Slavonije koja je i sama bila pod udarom neprijateljskih snaga.

Samostalna psunjska satnija ustrojena je od dijelova Cerničke satnije koja je bila u sastavu 1. Bojne 108. Brigade HV-e.

Pripadnici Cerničke satnije su zajedno s ostalim postrojbama početkom rata zaustavili nadiranje neprijatelja kod Okučana, Smrtića, Gornjih Bogićevaca, Medara i Trnave. Četrdeset sedam pripadnika Cerničke satnije se 5. listopada. 1991 godine priključuje 35-orici boraca Cermičkog voda i 18-torici pripadnika voda koji je imao zadaću nadzirati i osiguravati cestu Strmac – Brezovo Polje te je tog datuma zapravo i ustrojena Samostalna psunjska satnija. Na skupnom spomen obilježju na Psunju kod releja vijence su položili i svijeće zapalili članovi obitelji poginulih branitelja, članovi Psunjske satnije, izaslanstvo Općine Cernik predvođeno načelnikom Vitomirom Žakićem, izalanstvo tvrtke Odašiljači i veze predvođeno članom uprave Nikolom Denisom Kulišićem, članovi udruge Domovinskog rata iz prijateljske Općine Čavle, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskog rata sa šireg novogradiškog područja te civilnih udruga i pojedinci s područja Cernika, Nove Gradiške i okolice.

 

Tamburaški sastav „Satir“ je pratio komemoraciju himnom i prigodnim domoljubnim pjesmama, a u obilježavanje su se uključili i članovi HPD „Strmac“ te DVD-a Cernik kao i planinarke iz PD LIPA iz Lipika.

Izvor: Radio Bljesak

 

Komentari
Prethodni članakUdruženje obrtnika Nova Gradiška: Viktorio Brdar izabran za novog predsjednika Udruženja
Sljedeći članakKK Nova Gradiška: Ivana Ivšić dvostruko zlatna u Daruvaru