Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi i Suzana Krčmar, predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj, jučer su posjetili Novu Gradišku, gdje su u maloj vijećnici održali radni sastanak s predstavnicima grada na čelu s gradonačelnikom Vinkom Grgićem

Uz navedene, sastanku su također prisustvovali zamjenik gradonačelnika za društvene djelatnosti, Borislav Vidošić, voditeljica Odsjeka za društvene djelatnosti, Mihaela Đeraj, te predstavnici romske nacionalne manjine s područja Nove Gradiške.

Na održanom sastanku raspravljalo se o problemima s kojima se suočava romska zajednica u Novoj Gradiški, te rješavanju istih. 

-“Iz Nove Gradiške odlazim jako zadovoljan, jer napokon smo dobili tabelu o kojoj smo razgovarali o samom procesu legalizacije dvadeset i jednog objekta i vjerujem da ćemo to i završiti. Drago mi je i da je gradonačelnik donio odluku da će Romi najvjerojatnije biti oslobođeni komunalnog doprinosa i volio bi da takav dobar primjer slijede i drugi gradonačelnici, ali i načelnici i da se ugledaju na gradonačelnika Nove Gradiške.” – istaknuo je Veljko kajtazi

Osvrnuo se Kajtazi i na problem o zapošljavanju Roma

-“U razgovoru s gradonačelnikom zaključili smo da je jedini način zapošljavanju Roma preko javnih radova. Moram reći da mi je drago što gradonačelnik jako dobro koristi dobro javnih radova, ali isto tako moram reći da nisam i ne mogu biti sretan što je to za sada jedina opcija, jer to su samo privremeni poslovi i to nije dugoročno rješenje.”

Jedan od problema s kojim se susreću brojni Romi, ali i ostali stanovnici Nove Gradiške koji ondje stanuju je loše stanje Ulice Ivana Domca koja nema asfalta. Prema riječima gradonačelnika Vinka Grgića i taj problem bi uskoro trebao biti riješen. 

-“Grad je jako puno poduzeo kako bi se riješila infrastruktura navedene ulice, postojeća cesta je zauzimala trasu koja je unutar koridora Hrvatskih željeznica i nije mogla dobiti građevinsku dozvolu. Mogu reći da smo nakon dosta vremena uspjeli dobiti građevinsku dozvolu. Pripremili smo projekte, dokumentaciju, troškovnike i htjeli smo da to ide odmah, međutim morat ćemo prolongirati do kraja godine. To sam obećao i iza toga stojim da ćemo s natječajem ići ove godine za prvih 700 metara ili unutar te vrijednosti. Tako da se nadam da ćemo krenuti i s realizacijom ove godine, ako ne, onda s početkom iduće godine to je prva ulica koju ćemo graditi.” – zaključio je Grgić

Odrađenim sastankom kao i dogovorima koji su postignuti zadovoljni su bili svi prisutni. Suradnja će se nastaviti i dalje, jer zajedničkim djelovanjem može se postići uvijek više. 

Komentari