Studij sestrinstva u Slavonskom Brodu, pri Medicinskom fakultetu osječkog sveučilišta, svečano je pušten u rad u prostorijama Zbora liječnika u Općoj bolnici dr. Josip Benčević.

Po riječima voditelja studija, prof. dr. sc. Davorina Đanića,koji je prilikom svog obraćanja podsjetio na povijest osnivanja Medicinskog fakulteta u Osijeku, „Novi studij sestrinstva u Slavonskom Brodu samo je prirodni slijed svega što smo postigli te se nadamo da ćemo na tom studiju školovati kadrove koji će biti edukatori nove generacije medicinskih sestara, te da će naši pacijenti zbog kojih smo ovdje, biti puno zadovoljniji zdravstvenim uslugama”.

S tom tvrdnjom složio se i ravnatelj Opće bolnice Slavonski Brod, prim. dr. Josip Samardžić, te dodao kako je ovo „početak nečega čija istinska vrijednost dolazi tek s vremenom, a za sve nas predstavlja znatno više nego što samo ime govori. Našim studentima na ovaj način omogućen je lakši pristup znanju koje će onda primjenjivati u svom poslu kako bi ova bolnica i dalje zadržala europske standarde kakve je imala još prije procesa sanacije koja i nije bila potrebna. No, unatoč svemu danas se trebamo osloniti na ljude, u njih treba ulagati a ovaj studij je jedan korak u tom smjeru. Imamo priliku u Slavonskom Brodu danas inaugurirati jednu visoko školsku ustanovu i to je već dovoljan razlog da budemo ponosni”. Samardžić je istaknuo kako je brodska bolnica oduvijek bila europska bolnica, s europskim standardima pružanja zdravstvene zaštite, i to zahvaljujući ljudima koji se već 120 godina trude da ona tako i bude.

Dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku prof. dr. sc.Aleksandar Včev, smatra kako europsku kvalitetu slavonskobrodska bolnica itekako ima, kako kroz medicinske sestre i tehničare tako i kroz liječnike i sve ostale službe.

Brodska bolnica zapravo je klinička bolnica, a to nitko ne želi priznati. Ovdje imamo i stručni kadar, i suvremenu opremo, i studij i zadovoljavamo sve uvjete klinike, ali kao regija nemamo predstavnike u nacionalnom vijeću za zdravstvo koji će potvrditi da je tome tako i na taj način pokrenuti postupak prerastanja bolnica u klinike. Požega je odmah iza Slavonsko Broda. Mislim da brodsku bolnicu treba kategorizirati kao Klinički bolnički centar, a požešku kao kliničku bolnicu. Kad budemo svjesni da smo svi bez obzira na politiku Slavonci i da živimo ovdje, onda ćemo uvidjeti i probleme i kako i gdje treba djelovati. Od vlasti očekujemo da u narednom razdoblju kod formiranja nacionalnog vijeća za zdravstvo uključe predstavnike iz Slavonije koji će braniti slavonske interese, a ne glasati protiv kao u nekim situacijama”, rekao je dekan Včev.

Župan Danijel Marušić koji je sa zamjenicom župana Dunjom Magašdanas nazočio ovoj svečanosti rekao je kaKo je ovo veli i povijesni dan za Slavonski Brod i Brodsko posavsku županiju, te se zahvalio Medicinskom fakultetu u Osijeku na čelu s dekanu prof. Včevom i njegovim suradnicima, cijeloj brodskoj bolnici na čelu s ravnateljem i svim djelatnicima, liječnicima, medicinskim sestrama, tehničarima i nemedicinskom osoblju.

„Ponosimo se uvijek našim ljudima. S punim povjerenjem kao čovjek predajem svoje i zdravlje svoje djece u ruke ovih ljudi, ne razmišljajući ići negdje drugdje jer nikad nisam dvojio u stručnost ovih ljudi koji ovdje rade; hvala i djelatnicima Županije, predsjednici Upravnog vijeća Dunji Magaš i našim pročelnicama, i one su ugradile svoje pozitivne emocije da naprave nešto dobro”, dodao je župan Marušić.

Komentari