Po visini potrošnje po stanovniku, Hrvatska se lani, prema novim podacima Eurostata, pozicionirala na pretposljednjem mjestu u EU.

Prosječan Rumunj svojim si primanjima sada može priuštiti veću potrošnju od prosječnog Hrvata, pokazuju podaci o potrošnji po stanovniku u EU u prošloj godini, koje su objavili eurostatističari, piše novčanik.hr.

Preciznije, prosječna potrošnja u Hrvatskoj bila je čak oko 37 posto, ili gotovo dvije petine manja od prosjeka EU. Manju potrošnju od Hrvata imali su samo Bugari, koji su lani trošili 44 posto manje od Unijina prosjeka. Slovenci su, primjerice, svojim primanjima mogli kupiti gotovo četvrtinu više robe i usluga nego Hrvati, a prosječan Luksemburžanin i Nijemac imao je dvostruko veću potrošnju od prosječnog Hrvata, proizlazi iz podataka Eurostata, koji se mogu uzimati i kao vjerna slika razlika koje postoje u životnom standardu među članicama EU.

Ekonomski analitičar Damir Novotny, upozorava na nedostatke podataka koje objavljuje eurostatistika. Željko Lovrinčević iz zagrebačkog Ekonomskog instituta  ukazuje na mnoge koji su se iselili iz Hrvatske, a službena ih statistika (još) nije registrirala, a Novotny upozorava na i dalje znatan udio “sive ekonomije” u hrvatskom gospodarskom životu, kao i na veliko značenje turizma u punjenju džepova građana.  Ukratko, od zemlje koja je još ne tako davno prednjačila po visini plaća i kupovnoj moći među tranzicijskim zemljama, došla je u rang zemalja koje i po tome zaostaju za drugim novim članicama EU.

Osim toga, Novotny ukazuje na veliku zaduženost stanovništva u Hrvatskoj, znatno veću nego u drugim novim članicama. Novotny smatra da će plaće u Hrvatskoj nastaviti rasti, no to će za posljedicu imati i daljnji rast cijena, posebno u sluga koje su u nas, u pravilu, jeftinije od onih u ostatku EU.

Izvor: Novčanik.hr

 

Komentari
Prethodni članakOpćina Rešetari: Poplavljene kuće, dvorišta; načelnik Aga oštro prozvao „Hrvatske vode“ / foto- video
Sljedeći članakLoša vremenska prognoza; koncert banda “Dominik & Co.” premješten za sutra