Pronaći posao u četrdesetim, pedesetim godinama života dosta je teško, posebice onim ljudima koji žive u ruralnim područjima poput našeg. Bezbroj prijava, bezbroj nadanja i nekako uvijek ljudi te generacije, naiđu na „zaključana vrata”, osim onih rijetkih „sretnika” koji su imali priliku dobiti posao preko politike, poznanstva, kumstva i sličnih olakotnih okolnosti…

Notorne su to činjenice s kojima se, nažalost, susrećemo svakodnevno, stoga veseli svaki novi projekt koji omogućuje posao i onima teže zapošljivima.

Zahvaljujući europskom projektu „Zaželi” posao je našlo na tisuće žena diljem Hrvatske, a jedan takav projekt predstavljen je nedavno i na području općine Vrbje.

Deset žena dobit će posao na godinu dana zahvaljujući projektu koji Općina Vrbje provodi u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Slavonski Brod i Centrom za socijalnu skrb Nova Gradiška. Projekt je odobren kroz otvoreni poziv „Zaželi – program zapošljavanja žena – faza II” kojeg je provelo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava.

Jedna od sretnica koja će sljedećih godinu dana imati osiguranu egzistenciju je i Romana Rakonić iz Vrbja:

– Posao će mi puno značiti, unaprijediti i moj socijalni i životni status, ali i onima kojima ću kroz posao pomoći. Starijim ljudima treba pomoći i puno im znači kada je netko s njima, pomogne im u obavljanju svakodnevnih poslova, ali i podruži se s njima.

Naravno, da je i moja egzistencija osigurana kroz sljedeće razdoblje i bit će mi puno lakše. Dobra je stvar ovoga projekta što ću se moći i educirati i steći zvanje gerontodomaćice.

Tko zna, možda mi to pomogne i dalje u traženju nekog budućeg posla, a „nakupit” će se i nešto staža. U Vrbju živim dugi niz godina, ovdje sam se udala i ostala. Lijepo je ovdje živjeti jedino što nam mladi odlaze. Tako su i moja djeca otišla „trbuhom za kruhom”, za boljim životom.

Uglavnom je ostalo staro stanovništvo kojemu je potrebna pomoć. Pomagala sam im i prije, stoga će mi ovaj posao samo biti nastavak moje životne misije – kaže Romana Rakonić.

Romana je i članica Kulturno umjetničkog društva „Vrbje”:

– Puno mi znači ovo društvo, s njima se družim, pjevamo, plešemo, putujemo…Nažalost, korona nam je „pomrsila” planove i ove godine nećemo imati našu tradicionalnu Smotru folklora „Rokovo”, no kako kaže naš narod, strpljen, spašen… Mora jednog dana biti bolje – dodaje.

Komentari