Na današnji dan plave oči Hrvatske plaču krvlju. Najveću tragediju Domovinskog rata danas obilježava jedan Grad u Slavoniji – Vukovar. Brat po ljubavi, domoljublju, vjeri, oružju, patnjama – brat našem Gradu. Nažalost, Vukovar je na današnji dan okupiran od strane tadašnje Jugoslavenske narodne armije i srbočetničkog agresora. Nova Gradiška je također prošla patnje rata i zato se posebno ovog dana s iznimnim susjećanjem solidarizira s Vukovarom.

Vođeni mišlju kako iznad svega treba promovirati istinu o Domovinskom ratu danas su svoj pijetet izrazili polaznici Dječjeg vrtića “Nova Gradiška”, učenici novogradiške Gimnazije, djelatnici Gradske knjižnice, a i brojni drugi. U ime Udruge roditelja poginulih i preminulih hrvatskih branitelja prof. Ante Vukšić s ponosom je istaknuo zadovoljstvo upravo mladim generacijama koje će dalje nositi uspomenu na Domovinski rat. U samo dva dana preko tisući građanki, građana, učenika i djece našeg Grada prisjetilo se Dana obljetnice žrtve Grada heroja.

I kako su sad već davne 1991. godine sve oči bile uprte u središte svih Hrvatica i Hrvata, u Zagreb, koji je bespomoćno primio vijesti o izgubljenoj bitci na samom istoku Domovine, tako su danas sve misli, molitve i sjećanja usmjerena Vukovaru.

Opterećeni politikom, informacijama, pričama i svime možda ne znamo kako izraziti naše osjećaje danas, ali zato trebamo poslušati one najmanje, najiskrenije. Danas pored spomenika poginulim hrvatskim braniteljima jedan je mališan, polaznik novogradiškog Dječjeg vrtića, na pitanje odgojiteljice o obilježavanju današnjeg dana sve sročio u samo dvije riječi ” Za Hrvatsku”. Upravo danas Vukovar je Hrvatska, Vukovar smo svi mi.

Neka je vječna hvala i slava svim poginulim, preminulim, nestalim i preživjelim hrvatskim braniteljima za sve što su učinili za nas, Domovinu i Vukovar!

no images were found

Komentari
Prethodni članakSutra napravimo “Križ” za Vukovar
Sljedeći članakMemorijalni mimohod Nova Gradiška-Vukovar-Ovčara / Foto