U subotu je u Slavonskom Kobašu, na obali Save pod bajerom, održana 7. Ribarska večer u organizaciji NK Slavonac. Stotine posjetitelja uživale su u fišu, polama šarana, ribljim potkovama, pohanom somu i sjajnoj tamburaškoj glazbi za koju su bili zaduženi Varoški bećari. Predsjednik NK Slavonac, Ivan Nikičić Mima, otkrio nam je otkud su sve pristigli gosti i zašto je zanimanje za Ribarsku večer u Kobašu tako veliko.

Ima ljudi od Broda do Nove Gradiške. Svake godine je sve više ljudi. Vjerojatno taj ugođaj i kvaliteta ribe i fiša su razlog zašto je tolika gužva. Već nam je to pomalo problem. Koliko god pripremimo, oko 22, 23 sata već nestane ribe, pa se moramo snalaziti.

Ivan Nikičić Mima rekao nam je nešto više i o pripremama NK Slavonac za novu sezonu – Nema kod nas senzacionalnih transfera, za nas je dobro i kad se vrate oni koji su otišli okolo. Čak nas ove godine ima i malo previše. Nekima ćemo morati i zahvaliti.-

O ponudi ribe na Ribarskim večerima i receptu za fiš više smo doznali od ponajboljeg kuhara (po ocjeni posjetitelja) Josipa Jelića – Imamo šarana u rašljama, pohanog soma, potkove šarana. A što se tiče fiša, tajna je u dugom kuhanju. Najslađe je kad se glave skuhaju. Ima u njemu šarana, soma, mrene. Kotlić od 15 litara kuha se dva i pol sata. Paprika je iz Baranje, a riba iz Save.

– Načelnik općine Oriovac Antun Pavetić uz pohvale organizatorima podsjeća da ovo nije jedina manifestacija u općini vezana uz ribu – Imamo tri manifestacije vezane uz ribu. Ona u Oriovcu, vezana uz Oriovitu, Orljavske ribarske večeri u Lužanima i ova Ribarska večer pod bajerom u Sl. Kobašu. Vrijednim članovima kluba smo pomogli donirajući ribu, a oni ono malo što zarade utrošit će za rad kluba.

– Općina Oriovac razbija i predrasudu o tome da Šokci ne jedu dovoljno ribe, kaže Pavetić – Uvijek mislim da mi Slavonci generalno ne jedemo dovoljno ribe, ali ovdje kod nas su navike drugačije. Ovdje su ne tako davno, prije četrdesetak godina vagonima izvozili šarane i izvan granica bivše države. Tu je Orljava, Sava. Na naše ribnjake dolaze ribiči iz čitave regije, Požege, Pleternice, Đakova, Našica.   Valjda smo zbog svega toga nekako zavoljeli ribu, volimo pojesti šarana, soma i druge riblje specijalitete, poput fiša.

– Podršku organizaciji je dala i Brodsko-posavska županija. Dožupan Davor Vlaović je istaknuo – Čestitamo organizatorima na uspješnim Ribarskim večerima. Prekrasno je ovdje na Savi. Slavonci znaju uživati u ribi pa i županija rado pomaže ovakve manifestacije. Drago nam je i da su oriovački ribnjaci opet otišli u zakup. Županija će u okviru svojih mogućnosti pokušati pomoći oživljavanju svih ribolovnih potencijala.-

Kao i svake godine, posjetitelji su pod bajerom u Slavonskom Kobašu uz zvuke tambure do kasnih noćnih sati uživali u izvrsnoj ponudi ribljih specijaliteta.

Autor: Mario Jurković (Radio Slavonija)

Komentari
Prethodni članakDržavno odvjetništvo nije zaključilo slučajeve
Sljedeći članakApel HND-a – ‘Ukinite kazneno djelo sramoćenja, ne smiju suci odlučivati što je javni interes’