Prva pomoć, zaštita zdravlja, dobrovoljno darivanje krvi, međunarodno humanitarno pravo, pomoć u lokalnoj zajednici, prikupljanje sredstava, poticanje na humanitarni rad i pomoć ljudima u potrebi samo su neke djelatnosti kojima se bavi Crveni križ, i to od svog osnivanja 1878.

Pozitivno je saznanje da je u ove djelatnosti uključen i veliki broj mladih, koji se aktivno angažiraju i pomažu u radu GradskoM društvu Crvenog križa.

Jučer u prijepodnevnim satima u Društvenom domu u Novoj Gradiški održano je 21. Lokalno natjecanje  Mladih Crvenog križa s područja Nove Gradiške i okolnih općina. 

Na natjecanju je sudjelovalo pet ekipa: 

Kategorija Mladi Crvenog križa:

  • Gimnazija Nova Gradiška – dvije ekipe

Kategorija Podmladak Crvenog križa:

  • Osnovna škola ”Ljudevit Gaj” Nova Gradiška 
  • Osnovna škola Antun Mihanović, Nova Kapela
  • Osnovna škola Ante Starčevića, Rešetari

Manekeni za realistični prikaz ozljeda bili su učenici Osnovnih škola, a sudci liječnici – predavači prve pomoći, nastavnici i profesori i aktivisti Crvenog križa.

Franjo Pavlović, ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Nova Gradiška, u uvodnom govoru istaknuo je važnost natjecanja poput ovoga.

– Sve nas je okupila zajednička ideja da mladež grada i okolice iskaže svoja znanja i sposobnosti koja su usvojili, a sada će primjeniti tijekom rada u Gradskom društvu Crvenog križa. Važan dio rada s mladima je i razvijanje natjecateljskog duha kroz razna natjecanja u kojima smo do sada ostvarivali odlične uspjehe. Neka pobjedi najbolji i danas! – 

Podršku natjecateljima pružila je i pročelnica za društvene djelatnosti, Mihaela Đeraj.

– Vjerujem da su vas vaši mentori dobro pripremili, da ćete pokazati svoja znanja i vještine na lokalnom natjecanju Crvenog križa u pružanju prve pomoći. Spasiti ljudski život nešto je najvrijednije što netko od nas može učiniti, zato je iznimno bitno da što ste ovdje s nama, a još važnije je educirati i djecu i odrasle o pružanju prve pomoći na licu mjesta. Svim ekipama želim puno uspjeha – rekla je Đeraj

Rezultati natjecanja:

U kategoriji Mladih:

1. mjesto: Ekipa Gimnazije (mentor prof. Zrinka Ivanišević)u sastavu:

1. Leona Pavić, vođa ekipe
2. Ines Lulić, član
3. Tibor Marić, član
4. Mateo Gubić, član
5. Paulina Novoselac, član
6. Borna Klobučar, rezerva

2. mjesto: Ekipa Gimnazije (mentor prof. Zrinka Ivanišević)

U kategoriji Podmlatka:

1. mjesto: OŠ Ljudevita Gaja Nova Gradiška (mentor Nevenka Bijelić) u sastavu

1. Miriam Balunović, vođa ekipe
2. Ana Kovačević, član
3. Lena Marija Lazić, član
4. Lana Ivičić, član
5. Natalija Tomašić, član
6. Matea Mital, rezerva

2. mjesto: OŠ „Antun Mihanović“ , mentor Josipa Tomičić
3. mjesto OŠ Ante Starčevića Rešetari, mentor Anica Marković

Prvoplasirana ekipa iz svake kategorije natjecat će se na Međužupanijskom natjecanju Mladih Hrvatskog Crvenog križa koje će se održati 06.04.2019. g. u Brodsko posavskoj županiji, u Slavonskom Brodu.

Komentari