U petak 6. svibnja 2016. godine u Općini Rešetari održana je Uvodna konferencija projekta „Sanacija odlagališta neopasnog otpada Rešetari“.

Ukupna vrijednost projekta „Sanacija odlagališta neopasnog otpada Rešetari“ iznosi 20.858.820 kuna, a projekt je financiran iz Kohezijskog fonda Europske unije (85%), te sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (15%). Razdoblje provedbe ovog projekta je od 4.11.2015. do 30.11.2016., a izvođenje radova sanacije odlagališta započelo je 28.4.2016. godine.

Odlagalište neopasnog otpada Rešetari smješteno je oko 500 m jugozapadno od naselja Rešetari, a počelo se koristiti 1984. godine. Na odlagalište je odlagan otpad s područja cijele bivše Općine Nova Gradiška koja je tada obuhvaćala današnjih 10 jedinica lokalne samouprave, a procijenjuje se da je na odlagalištu odloženo više od 70.000 m3 otpada. Vlasnik i korisnik odlagališta tada je bilo Komunalno poduzeće Centar čiji je pravni sljednik postalo poduzeće Slavča d.o.o. Nova Gradiška, koje je trebalo preuzeti obvezu saniranja odlagališta nakon zatvaranja 1995. godine. Kako to nije učinjeno, Općina Rešetari preuzela je obvezu sanacije te započela dugotrajan postupak izrade sve potrebne dokumentacije i iznalaženja potencijalnih izvora financiranja. Uspješnim apliciranjem projekta na natječaj Kohezijskog fonda Općina Rešetari osigurala je sredstva za cjelokupno financiranje projekta.

Sukladno odobrenom projektu, za realizaciju projekta predviđena je suvremena „in situ“ metoda kojom će se odlagalište Rešetari sanirati i zatvoriti postavljanjem pokrovnog vodonepropusnog sloja koji će se ozelenjeti sijanjem trave i sadnjom autohtonog drveća, dok će se pitanje odlagališnih plinova riješiti izvedbom pasivnog sustava otplinjavanja. Po završetku sanacije, lokacija odlagališta će biti rekultivirana i ozelenjena po uzoru na okolni teren radi adekvatnog uklapanja saniranog prostora u postojeću vegetacijsku strukturu okoliša.

Područje odlagališta Rešetari obuhvaća površinu od 36.068,00 m2, a ukupna površina saniranog odlagališta će iznositi 24.769,38 m2, dok ostatak površine čine protupožarni pojas, obodni kanal i zaštitni pojas.

Učinci ovog projekta bit će višestruki za šire područje jer će realizacija istog doprinijeti smanjenju negativnog utjecaja otpada na okoliš, što obuhvaća smanjenje emisije štetnih plinova iz odlagališta u okoliš, smanjenje emisija onečišćujućih tvari u tlo i vode, te smanjenje negativnih utjecaja na ljudsko zdravlje.

Realizacija projekta također će znatno pridonijeti ostvarenju ciljeva nacionalnih strateških programskih dokumenata, odnosno Strategije gospodarenja otpadom Republike Hrvatske, s obzirom da je jedan od ciljeva zatvaranje i sanacija svih postojećih odlagališta paralelno s izgradnjom centara za gospodarenje otpadom.

– Bitno je istaknuti da će se provedbom ovog projekta realizirati još jedan u nizu uspješnih kapitalnih projekata koji se na području Općine Rešetari financiraju iz fondova EU – ističe načelnik Općine Rešetari Zlatko Aga.

Današnjoj su svečanosti nazočili i visoki gosti, izaslanica Ministra zaštite okolišta i prirode Slavena Dobrovića Ksenija Matošović, v. d. direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinovitost Ljubomir Majdandžić, Nataša Dankić Sliepčević, voditeljica Odjela za tehničku verifikaciju zaštite okoliša i prirode u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, saborski zastupnik Davor Vlaović, gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, direktor Centra za gospodarenje otpadom Brodsko posavske županije Josip Grgić, projektanti, predstavnici izvođača radova i brojni drugi.

no images were found

Komentari
Prethodni članakDan otvorenih vrata novogradiških srednjih škola / Foto
Sljedeći članakSudjelujte na proljetnoj Biciklijadi