Dobrovoljno vatrogasno društvo osniva se, djeluje i prestaje s djelovanjem sukladno odredbama Zakona o udrugama (NN 74/14, 70/17, 98/19), ako Zakonom o vatrogastvu za pojedina pitanja nije drugačije određeno i samostalna je pravna osoba s ovlastima propisanim Zakonom o vatrogastvu.

Postrojba dobrovoljnog vatrogasnog društva djeluje unutar vatrogasnog društva kao operativna snaga koja obavlja vatrogasnu djelatnost na području koje joj je dodijeljeno na temelju Vatrogasnog plana kojeg donosi općina Rešetari, tj. općinski načelnik.

Središnja vatrogasna postrojba društva (DVD-a Rešetari) intervenira na području odgovornosti sukladno Vatrogasnim planom grada, odnosno općine.

Kako je vatrogastvo na području općine Rešetari došlo u blago stanje stagnacije, Općinski načelnik predložio je Općinskom vijeću mjere za uključivanje građana u vatrogasna društva kao potporu za mlade da se bave ovim humanom i uvijek hvale vrijednom djelatnošću jer vatrogasci trebaju svima nama, a oduvijek je u zapadno europskim civilizacijama bila čast biti i zvati se vatrogascem.

Općinsko vijeće na 24. sjednici, 15.02.2021. godine donijelo je Odluku da će svi članovi postrojbe dobrovoljnog vatrogasnog društva koji djeluju unutar vatrogasnih društava kao operativna snaga koja obavlja vatrogasnu djelatnost na području općine Rešetari biti oslobođeni od plaćanja:

– komunalne naknade
– komunalnog doprinosa
– plaćanja dječjeg vrtića (ako imaju djecu)

Ovom odlukom stavljen je naglasak na pravni status dobrovoljnih vatrogasaca te njihova prava i obveze unutar jedinice lokalne samouprave, tj. općine Rešetari kao motivacija uključivanja mladih u vatrogasna društva.

Važno je za istaknuti da operativne članove čine pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva u dobi od 18 do 65 godina koji udovoljavaju uvjetima iz Zakona o vatrogastvu, odnosno da su članovi DVD-a te da će u razumnom roku položiti ispit ili već imaju ispit za vatrogasca i da će im općina platiti važeći liječnički pregled. Status operativnog člana osoba može imati samo u jednom dobrovoljnom vatrogasnom društva.

„Vatrogasci su po svojoj definiciji oblik slobodnog i dobrovoljnog udruživanja u udrugu koja se zasniva za humanitarna i druga uvjerenja, ali bez namjere stjecanja dobiti. Razmatrajući sva obilježja djelovanja dobrovoljnih vatrogasnih društava i članova, a na temelju naše površine velike općine te čestoj nevoljkosti mladih za uključivanje u rad udruga, posebno vatrogasaca, a skorim završetkom novih vatrogasnih prostora u Rešetarima te dugom tradicijom vatrogastva od 91 godine u Rešetarima, želimo dići popularnost vatrogastva na ovim prostorima, a nadasve brigu za imovinom svih građana jer bilo da je požar, poplava, potres ili bilo koja druga nedaća u prostoru vatrogasci su prvi u pomoći, a ovim mjerama općina će se svim članovima postrojbi odužiti u okviru svojih mogućnosti. Zato pozivam sve mlade i zdrave, a nadasve humane ljude da postanu vatrogasci u svojim najbližim društvima i uspješno obavljamo vatrogasne djelatnosti koje nam vrijeme bude nametnulo“ – naglasio je načelnik općine Rešetari Zlatko Aga.

Komentari
Prethodni članak20 novih pozitivnih osoba u Brodsko posavskoj županiji, dvije osobe preminule od COVID-19
Sljedeći članakTuristička zajednica: Istraži Novu Gradišku