Najboljem hrvatskom mladom poljoprivredniku Zvonimiru Kaliću (26) s obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvom u Đakovu i preradom te prodajom u Vrpolju sve ide od ruke, pa i u dvorištu samonikla industrijska konoplja, koja je otišla u vis čak 5,3 metra, a obično je visina te biljke dva i pol – tri, eventualno četiri, metra.

K tomu, Zvonimirova je proizvodnja industrijske konoplje ekološka, a što dodatno daje rijetkost divovskoj konoplji u dvorištu. Visinu konoplje rekorderke Zvonimir i njegova susjeda Maja Ančić ilustrirali su za mali foto-session usporedivši njezinu visinu s traktorom, Fergusonom, na čiji su krov kabine stavili i male ljestve, stavši na njih, no gigantica je i tada bila viša…

– ” Raširili smo i hrvatsku zastavu na vrh, da se zna odakle je.” – dodaje Zvonimir. On i susjeda Maja za ovu su se zgodu odjenuli u narodno ruho, u rubine, da se dočara njihova i autentičnost prostora, presnosi GlasSlavonije.

– ” Samonikla konoplja u dvorištu nije ništa posebno tretirana; kada mama zalijeva cvijeće, zalije i nju i to je to. Tu je već zasigurno četiri godine, mi ju odrežemo, ona ponovo naraste. Bogata je listom, cvijetom, sjemenom i – muška je.” – kaže taj 26-godišnji magistar diplomacije i nositelj OPG-a, a koji je titulu najboljeg mladog poljoprivrednika ponio u travnju ove godine.

Divovska konoplja u dvorištu Kalićevih bogata je zelenom masom, ima dobar kanabioid.

– ” Osim što je dosta vlaknasta, izrasla je dosta ravno, visoko se proteže. Prednjači količinom lista, sjemena i cvijeta,” – opisuje giganticu Zvonimir. S obzirom na to da industrijska konoplja ima uistinu široku primjenu – od prehrambene, građevinske, tekstilne… pa sve do automobilske industrije, od nje se proizvode tisuće proizvoda.

– ” S obzirom na to da je visine 5,3 metra, samo od ove jedne biljke konoplje moglo bi se proizvesti bar dva do dva i pol metra užeta, platno i drugi proizvodi” – kaže najbolji mladi poljoprivrednik, koji trenutačno provjerava i mogućnosti udovoljava li njegova rekorderka za natjecanje za Guinnessovu knjigu rekorda.

Divovska konoplja dokaz je kako je ovo uistinu Zvonimirova poslovna godina, a titula naj mladog poljoprivrednika kruna šestogodišnje proizvodnje industrijske konoplje.

Foto: Glas Slavonije

Komentari
Prethodni članakKorice bilježnica za novu školsku godinu izazvale skandal
Sljedeći članakDomagoj Jakić (Yakka) ostvario odličnu glazbenu suradnju za kraj ljeta sa grupom Detour