Posjetili smo novogradišku vodnogospodarsku ispostavu Hrvatskih voda za mali sliv „Šumetlica-Crnac“ gdje smo razgovarali s voditeljem Ivanom Borićem koji je istaknuo da je bez obzira na oborine koje su zahvatile naš kraj proteklih dana, razina vode na akumulacijskom jezeru „Bačica“ vrlo niska, te je i dalje naš kraj, kao uostalom i područje cijele Hrvatske, ugroženo s opskrbom vode.

„Akumulacijsko jezero Bačica ima dvojaku ulogu, služi od svoje izgradnje za zaštitu od štetnog djelovanja voda, tj. poplava i vodoopskrbu. Razina vode je vrlo niska i prošle i ove godine. To ovisi i o količni oborina i količini vode koje ona može primiti“ rekao je voditelj novogradiške vodnogospodarske ispostave Hrvatskih voda  za mali sliv „Šumetlica-Crnac“ Ivan Borić. Istaknuo je da je „ne samo novogradiški kraj, nego i područje cijele Hrvatske ugroženo s opskrbom voda zbog nedostatka oborina“.

Hrvatske vode na program zaštite od štetnog djelovanja voda u 2012. kao i u dosadašnjim godinama izvode radove po 2 programa. Prvi program su lokalne vode koji obuhvaća i kanalsku mrežu 3. i 4. reda s pripadajućim objektima, a drugi program državne vode koje obuhvaćaju kanalsku mrežu 1. i 2. reda s pripadajućim objektima. U 2012. godini na programu lokalnih voda izvodimo radove na gospodarskom održavanju kanalske mreže 3. i 4. reda koju smo u prethodnim godinama osvojili, a radi se o gospodarskom održavanju, dakle samo košnji za 626,78 km kanala. Na našem području ukupno ima 1.263.085 km kanalske mreže 3. i 4. reda. Znači ostaje nam još za obnoviti 637 km kanalske mreže”, kaže Borić.
“Za košnju 626,78 km potrebno nam je oko 1.900.000,00 kn koji su odobreni i ugovoreni za 2012. godinu. Nažalost, zbog smanjenja naših prihoda u prvom kvartalu ove godine nije odobrena niti jedna kuna za obnavljanje nove kanalske mreže. Na programu broj 1 ili programu državnih voda po planu i programu ugovoreno je 11.000.000,00 kn s izvođačem radova, a neki od većih vodotoka gdje izvodimo radove su potok Sloboština (radovi traju 3 godine), te potok Šumetlica (privode se kraju) do izletišta Strmac gdje trenutno izvodimo uz lječilišni centar uređenje vodotoka. Od ovih 11.000.000,00 kn 65% sredstava utrošimo na održavanje (košnja i manji popravci) do sada osvojene kanalske mreže. Što se tiče izvođača radova, Vodoprivreda Nova Gradiška prema javnom natječaju je dobila četverogodišnji ugovor za izvođenje radova na našem slivnom području”, rekao je u razgovoru za Radio Nova Gradiška Ivan Borić.

 

Autor: Nikola Knežević

Komentari
Prethodni članak“Tjedan dana bez ekrana”
Sljedeći članakSusret s književnicom za djecu Brankom Primorac