S nastavkom školske godine, odnosno drugog polugodišta, uvodi se i podjela besplatnih školskih obroka za oko 311 tisuća osnovnoškolaca. Za provedbu ove mjere, Vlada je iz Proračuna izdvojila oko 544 milijuna kuna što je oko 73 milijuna eura. Nakon inicijative ‘Pravo svakog djeteta na školski obrok’ Vlada je najavila mjeru podjele barem jednog besplatnog obroka osnovnoškolcima, koja bi od ovog polugodišta trebala zaživjeti.

O tome jesu li škole spremne za početak podjele besplatnog obroka, razgovarali smo s Vesnom Lončar Cindrić, ravnateljicom gradske Osnovne škole „Mato Lovrak”:

– Što se tiče školske prehrane nema velike razlike u odnosu na početak školske godine. Obzirom da je kod nas veliki broj učenika uključen u školsku prehranu, njih oko 90 posto, s time i nastavljamo. Cijena obroka je bila 4,50 kuna, sada je cijena 10 kuna ili 1,33 eura sve ovo nam „daje prostor” za poboljšanje kvalitete prehrane. Ono što nam je osnovni problem su kuhari kojih nemamo dovoljno, stoga smo od resornog Ministarstva zatražili novo zapošljavanje. Po smjeni se hrani 250 učenika i na njih „ide” jedan kuhar. To nam je najveći problem. Budući su nam i kuhinja i prostor blagovaonice dosta mali to nam predstavlja dodatan problem, ali koji smo i dosada rješavali. Uistinu, kuhari daju sve od sebe da se to ne osjeti i vjerujemo da ćemo kroz ove kvalitetnije namirnice zadovoljiti i svakim danom pomicati granice i kvalitetnije ići u tom djelu – kaže ravnateljica Lončar Cindrić.

 

Kuhani obroci, mliječni namazi, sir, salate…

– Obzirom na prostorne i ljudske kapacitete nastojimo i nutritivno i kvalitativno ponuditi djeci zdrav obrok. Stvarno mislim da dosta toga nudimo. U poslijepodnevnoj smjeni djeci nudimo kuhane obroke, a prijepodne mliječne namaze. Ono što smo dosada imali bili su gotovi pekarski proizvodi, sada smo ih izbacili i ići ćemo na oblik prehrane da ujutro budu zdraviji, nutritivno vrijedniji obroci i nastojat ćemo zamijeniti bijeli kruh integralnim ili raženim. Nastojat ćemo uvesti sirne namaze, svježi sir, hladne salate s kvalitetnijom šunkom, tunjevinom, da u kuhanim jelima bude više kvalitetnijeg mesa. Djeca su dosta dobro prihvaćala kuhana jela, cvjetaču, kupus varivo, grah, paštašutu, rizibizi, paprikaš… Naravno da su svi pekarski proizvodi bili pojedeni, kuhanog jela nam je ponekad ostajalo. Određeni dio roditelja ne želi da im se djeca hrane u školi, stoga ćemo s njima morati utvrditi hoće li tako i ostati kako se hrana ne bi bacala. Ovakvu odluku Vlade podržavam i uistinu je dobrodošla. Mi u školi imamo po projektu HEAD Europske unije 104 učenika koji su imali pravo na besplatnu prehranu i imali smo uvijek veći interes za besplatnu prehranu nego što smo imali mogućnosti i sredstava. Što se tiče Područnih škola Ljupina i Mačkovac, tu smo i u prednosti. Škola u Ljupini ima kuhara zaposlenog na pola radnog vremena i koji priprema kuhane obroke, u Mačkovcu također imamo na dva sata zaposlenog pomoćnog kuhara koji također imaju organiziranu prehranu. Uglavnom, sve ćemo nastojati što više unaprijediti na korist i zadovoljstvo naših učenika – zaključuje ravnateljica Vesna Lončar Cindrić.

Komentari
Prethodni članakHrvatska danas obilježava 31. obljetnicu međunarodnog priznanja i mirne reintegracije
Sljedeći članakVIDEO IZJAVA zapovjednik JVP Nova Gradiška Tomislav Orlovac / PROMETNA NESREĆA A3