Bliži se kraj još jedne školske godine, prilika je to za svaku obrazovnu ustanovu osvrnuti se na sve učinjeno i realizirano, ali i oprostiti se s još jednom generacijom maturanata koja se ovih dana oprašta od svojih profesora i prijatelja. Učenici i profesori novogradiške Gimnazije ovu školsku godinu pamtit će po činjenici da su dočekali toliko željenu energetsku obnovu škole i novouređene učionice i prostore za druženja:

– O tome smo govorili dvadeset godina. Osnivač, Brodsko posavska županija i mi smo napravili dobar posao. Kažu, „treća sreća”, ovo je bio treći puta kako smo aplicirali na natječaj za energetsku obnovu iz europskih fondova. Zgrada je izgrađena 1896. godine, ima poprilično godina i ovo je bilo najveće ulaganje u zgradu. Promijenjena je sva vanjska stolarija, prozori, energent, rasvjeta. Prvi puta nakon 23 godine škola je okrečena i dobili smo izuzetno dobro obnovljen prostor u suterenu. Tri suvremeno opremljene učionice, laboratorij, glazbenu učionicu s posebnim instrumentalnim dijelom, učionicu Likovne umjetnosti s kabinetom…

Dobili smo i dvoranu za sastanke i svečana primanja. Jedan neupotrebljiv i neugledan prostor u kojemu se prije odlagao ugljen, sada je uređen i slobodno mogu reći da škola blista novim sjajem.

Danas s ponosom možemo govoriti o moderno, suvremeno opremljenoj školi koja nastavu organizira prema suvremenim odgojno obrazovnim zahtjevima i u skladu s cjelovitom kurikularnom reformom – kaže ravnateljica Gimnazije Nova Gradiška Ljiljana Ptačnik.

Oproštaj s još jednom generacijom maturanata

– Maturanti nam odlaze, pokušali smo im ovu godinu učiniti što manje stresnom organizirajući cijelu nastavnu godinu pripreme za ispite državne mature. Predmetni nastavnici su, sigurna sam, vrlo dobro pripremili maturante za izazove koji su pred njima. Nakon proljetnih praznika, organizirali smo polaganje probne državne mature, višu razinu iz Hrvatskog i Engleskog jezika, dvije razine iz Matematike i jedan izborni predmet. To je vrlo dobra simulacija za rješavanje stresa i napetosti; s druge strane, to je bila neka vrsta putokaza kako „stoje” sa znanjem i što treba učiniti. Ispitima smo vrlo zadovoljni i učenici kažu da im je to bilo vrlo dobro došlo.

Ispiti državne mature počinju 4. lipnja. Zadovoljni smo prijavljenim ispitima naših učenika i uvjereni u njihove dobre rezultate. Dosada smo uvijek imali vrlo visoku prolaznost i postotak upisa na prvi izbor fakulteta. Moramo priznati da nam je korona svima donijela dosta problema, ali ako gledamo s druge strane, svladali smo i neke druge vještine, poput stjecanja digitalnih kompetencija – kaže ravnateljica Ptačnik.

Brojni uspjesi učenika

– U ovoj smo školskoj godini ponosni i na postignute rezultate. Po prvi puta imali smo učenicu koja je pozvana na Državnu smotru likovnih radova i osvojila je četvrto mjesto. Održana je Vjeronaučna olimpijada na kojoj je ekipa novogradiške Gimnazije osvojila na međužupanijskom natjecanju prvo mjesto i šesto mjesto na državnom natjecanju. Naši su učenici sudjelovali i na međužupanijskom turniru debatanata s izuzetno dobrim uspjehom, a sudjelovali smo i na natječaju vezanim uz poduzetništvo na natječaju za ideju godine. Četvero naših učenika i njihova mentorica Sanja Šimić sudjelovali su na natječaju na natjecanju za najbolji zastupnički govor u povodu 30 godina hrvatske neovisnosti. Za svoje su govore dobili priznanja Hrvatskoga sabora.

To je samo dio naših aktivnosti, mi i dalje imamo niz izvannastavnih aktivnosti. Vrlo je aktivna novinarska skupina koja upravo završava naš godišnjak, imamo školski radio, tu su volonteri Crvenog križa, informatičari…

I u online uvjetima obilježili smo Dan škole uz radionice i kulturno umjetnički program, ali putem digitalnih alata. Tu je i naš tradicionalni „Projektni dan”, a uspjeli smo organizirati i online „Dan otvorenih vrata” Gimnazije Nova Gradiška. Povezali smo svih 11 osnovnih škola koje gravitiraju Novoj Gradiški tako da su osnovnoškolci imali prigodu vidjeti što im sve nudi novogradiška Gimnazija. Sve u svemu, mogu reći da smo svi zajedno napravili dobar posao i da je lijepo pohađati i biti dio novogradiške Gimnazije – zaključila je ravnateljica Ptačnik.

 

Komentari
Prethodni članakI mi imamo što za ponuditi: „Slavonski dućan” posjetili predstavnici domaćih turističkih agencija
Sljedeći članakU Brodsko posavskoj županiji 6 novih pozitivnih osoba