Iako je već gotovo sredina travnja, maturanti i dalje ne znaju kada će pisati državnu maturu, ispite koje su neke od većih zemalja poput Velike Britanije i Francuske već otkazale. Jedino što naši maturanti za sada znaju jest da se esej neće pisati 16. svibnja, ali i da bi tek tada Ministarstvo trebalo donijeti odluku o tome hoće li se i na koje datume ‘prebaciti’ čitav ljetni rok.

Ravnateljica Elektrotehničke i ekonomske škole Nova Gradiška  Sanja Muller Zoričić o prilagodbi na izvanrednu situaciju:

– “Nosimo se s problemima, nastava prolazi jako dobro. Teško je i nastavnicima i učenicima, ponajviše roditeljima. Ovo je jedna nova situacija za sve nas. Nastavnicima nije lagano, 24 sata su online, dostupni su u svakom trenutku, odgovaraju na sva učenička pitanja. Razne vrste softvera postoji za pripremanje materijala, izradu zadataka, stalno se pojavljuje nešto novo. Jako se trude i hvala im na tome.” –

– “Mi nemamo dovoljno materijala, u ovoj kurikularnoj reformi strukovne škole nisu krenule kao Gimnazije ili osnovne škole s materijalima, sve to izrađuju naši profesori. Dorađuju materijale od prije, sada nedostaje taj usmeni dio komunikacije koji moraju pretočiti u pisani dio.” 

– “Nadam se da neće biti velikih odstupanja u vrednovanju online nastave na završne ocjene, odradili smo razredna vijeća, povratna je informacija da su učenici koji su aktivni na regularnoj i kojima je stalo do ocjene i sada sudjeluju istom mjerom na online nastavi.”

– “Strukovna škola osim državne mature ima i obranu završnog rada koja nam je jedan od gorućih problema, maturanti moraju praktično napraviti taj rad. Došao je naputak da ćemo obranu završnog rada održati online, još se ništa ne zna sigurno. Nakon obrane rada učenici moraju predati radove i u prvom tjednu lipnja trebala bi ići obrana završnog rada. Još ćemo dobiti naputak. Nema klasičnih priprema za državnu maturu, ali naši nastavnici stoje na raspolaganju za sva pitanja i dvojbe.”

– “Planiramo svečanu dodjelu svjedodžbi, no možda ćemo ju održati na jedan drugačiji način. Želim poručiti svojim učenicima da budu vrijedni. Učite, ako imate kakvih pitanja javite se meni, pedagoginji Linjaković ili razredniku. Isto tako, roditelji nas mogu kontaktirati za sve dvojbe i upite. Svaki problem se može riješiti.” – zaključila je ravnateljica  Sanja Muller Zoričić.

U emisiji RTL Direkt, gost je bio Boris Jokić, psiholog i pedagog te bivši voditelj Cjelovite kurikularne reforme. Govoreći o psihološkim aspektima života u karanteni u doba koronavirusa, dotaknuo se i pitanja online škole te provedbe državne mature. Smatra kako bi se ovi ispiti, koji odlučuju o sudbini gotovo 30 tisuća pristupnika, trebali odgoditi za jesen.

Treba prije svega, pohvaliti odgojno-obrazovne radnike, potom roditelje, različite agencije u obrazovanju i Ministarstvo za ono što je napravljeno. Ono što treba učiniti je inzistirati da se pokuša regularno završiti ova školska godina. Međutim, javit će se dva velika problema, a to je upis u srednju školu i posebice upis u visoko obrazovanje. U tom vidu, potrebno je po meni i molim da razmisle svi koji donose odluke ovdje, da odgode državnu maturu i to za jesen. Državna matura se neće moći održati u obliku u kojem je, a oni koji je trebaju polagati, mladi ljudi, maturanti, su trenutno u najvećem mogućem stresu. Njima taj stres trenutno onemogućuje bilo kakvo djelovanje, kazao je Jokić za RTL Direkt.

 

Komentari
Prethodni članakIzvanredne mjere nisu im omele promociju: Studente su zamijenili roboti
Sljedeći članakPitali smo naše glazbenike što će prvo napraviti kada se sve ovo završi