Učenici nižih razreda jučer su se ponovno vratiti u škole. Nakon što su u prvom krugu vraćanja u klupe, škole bile uglavnom prazne, resorna ministrica Blaženka Divjak i premijer Andrej Plenković, kao i epidemiolozi, poručili su da roditelji djecu bez straha mogu poslati u školu. No, od ovog ponedjeljka trebat će u posebnu bilježnicu zapisivati temperaturu djeteta. Učenici viših razreda i dalje uče na daljinu. Kakva je situacija u gradskoj Osnovnoj školi Ljudevita Gaja, ravnateljica Blagica Pečnjak kaže:

– Učenici su se vratili u školske klupe, izuzev njih nekoliko koji su se opravdali kroničnim bolestima, temperaturom u obitelji ili sličnim bolestima. Gotovo je identična situacija i u Područnim školama u Dolini, Sičicama i Vrbju. S vraćanjem učenika nižih razreda u škole, malo smo se našli u nezavidnom položaju, jer je u tijeku energetska obnova škole. No, intenzivno smo protekle dane radili na normalizaciji, prohodnosti u zgradi te poduzeli sve mjere i preporuke koje je propisao Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Tu, prije svega mislim, na mjerenje temperature našim djelatnicima, vođenje evidencije, provedbu dezinfekcijskih mjera.

Učitelji učenike dočekuju ispred škole, učenici dezinficiraju ruke na ulazu, a potom dolaze u razred. Učionice se provjetravaju, hrana djeci dolazi zapakirana, na izlasku učitelj obvezno izlazi s djecom. Slično je i s učenicima koji putuju, u autobusu se poštuju pravila fizičke distance i zaista se nadamo da će sve biti u redu. Naši su razredi do 20 učenika, svako dijete sjedi u svojoj klupi i realan razmak je više od dva metra. S obzirom da vidimo da se djeca druže na igralištima bilo bi iluzorno reći da će se djeca držati obveznog razmaka, no mi ćemo se maksimalno potruditi da poštujemo sve propisane mjere i da djeca u našoj školi budu sigurna. Učenici predmetne nastave i dalje će pohađati „školu na daljinu”. Nastava ide, održali smo kvartalne sjednice, trudimo se učenicima biti podrška i nadamo se da će sve biti dobro u svakom smislu – kaže Pečnjak.

Komentari