Protekli tjedan u Industrijsko obrtničkoj školi Nova Gradiška završena je teorijska nastava i obrana završnog rada i time su učenici trećih razreda završili svoje srednjoškolsko obrazovanje. 

– “Ovo nikako nije kraj njihovog obrazovanja, sada kreće usavršavanje kako bi poslodavci bili zadovoljni njihovim radom i stručnim sposobnostima. Praktičnu nastavu su odradili uz jedan prekid, no sve se to dobro završilo.”

– “Puno smo toga planirali i dosta toga je otkazano, od putovanja do projekata. Imamo suradnju s hotelom Valamar, učenici ostvare stipendiju od 1.200,00 kuna i obavezu odrađivanja sezone nakon završenog školovanja. To je jedna sigurnost i roditeljima i učenicima. Trenutno hoteli diljem Jadrana dijele sličnu sudbinu i nemamo informacije hoće li biti praksa u ljetnim mjesecima.”

Nedostatak praktične nastave je i dalje problem obrazovanja 

– “Škola ne može dovoljno dobro pripremiti učenike za tržište rada, to možemo uz suradnju s poslodavcima. Na dobrim temeljima se gradi kuća, pa tako i kod nas. Učenici steknu određene vještine, ne možemo znati jesu ili one dovoljne jer to ovisi od pojedinca. Često nam poslodavci kažu kako im treba još nekoliko mjeseci da bi ih pripremili za rad, zato im ukažemo da učenike krenu pripremati već u drugom razredu. Uz kvalitetno zajedništvo strukovne škole i poslodavaca može se postići cilj. Priprema se redizajn zanimanja u Hrvatskoj koja će se više posvetiti praktičnoj nastavi i kako bi se učenik što ranije uključio u sustav rada.” – kaže ravnatelj Mijo Matošević

– “Odobreni su programi i školski kalendar, prema planu zadržavamo isti broj učenika a to je 150 učenika u prvi razred. Imamo razred od 20 učenika s jednim zanimanjem, a bit će i kombinacija razreda sa dva zanimanja; automehatroničar i instalater kućnih instalacija, u planu imamo 10 stolara i 10 krojača. Školujemo učenike s teškoćama u razvoju, planiramo upisati 5 učenika za pomoćnog kuhara i pomoćnog bravara. Teško je očekivati da će se potpuno ispuniti broj učenika s teškoćama u razvoju. Manje je osmaša nego prošle godine pa ne možemo ni očekivati veliki broj učenika za upis. Novost su online upisi, dokumente će učenici slati putem interneta, a oni koji žive blizu škole mogu doći i fizički donijeti potrebne dokumente za upis.” – napominje ravnatelj Matošević i dodaje kako je pravovremena informacija od iznimne važnosti, rokovi su tu da se poštuju. 

Komentari