Ravnatelj Opće bolnice Nova Gradiška dr. Josip Kolodziej za danas je sazvao tiskovnu konferenciju kako bi javnosti predstavio nove – stare voditelje odjela novogradiške bolnice te progovorio o planovima ove zdravstvene ustanove u sljedećem razdoblju.

Na čelu Odjela pedijatrije i dalje je dr. Dubravka Klobučar, dr Valentina Strinavić Bakunić voditeljica je Odjela opće interne medicine, dr. Tajana Milanović Robina, trenutno na funkciji pomoćnice ravnatelja za kvalitetu, voditeljica je Odjela za anesteziju, reanimaciju i intenzivno liječenje, dr. Boris Lovrić, stari je novi voditelj Odjela ginekologije i opstetricije, dr. Vedran Gajski voditelj je Odjela opće kirurgije, dipl. ing. Zrinka Kolić voditeljica je Dijagnostičko specijalističkih odjela.

– Sve su to ljudi koji nisu opterećeni stvarima koje su se događale u prošlosti, već, naprotiv, okrenuti prema budućnosti, s konkretnim vizijama i ciljevima. Svaki od njih vrlo dobro zna kako njihov odjel funkcionira, što je potrebno i što treba činiti i imaju jasne ideje kako unaprijediti rad i poboljšati kvalitetu zdravstvene usluge. Ja se nadam da ćemo u svemu zacrtanom i uspjeti, a mogu reći da smo dosta toga realizirali već i u dosadašnjem radu – istaknuo je ravnatelj dr. Josip Kolodziej.

Imenovani voditelji odjela potom su se i sami predstavili te u kratkim izlaganjima prezentirali rad svojih odjela, vizije i ciljeve, o čemu ćemo vas izvijestiti u zasebnim tekstovima.

Ako je suditi prema najavama ravnatelja Kolodzieja, novogradišku bolnicu i pacijente čeka svijetla budućnost:

– U završnoj smo fazi izgradnje Odjela dijalize. Naručena je sva potrebna oprema koja će biti montirana kroz nekoliko dana. Teoretski, s radom bi mogli početi vrlo brzo.

No, s radom ćemo ipak krenuti za mjesec, mjesec i pol dana, u tijeku je edukacija medicinskog osoblja jer činjenica je da bez educiranog i stručnog osoblja, oprema ne znači ništa.

Budući je to nova djelatnost koja dosada nije postojala u našoj bolnici, edukacija je nužna. Vrijednost je ove investicije oko milijun kuna, a projekt smo realizirali iz decentraliziranih sredstava. Jedna je to od stvari na koju sam, možda, i najponosniji jer se o Odjelu dijalize u novogradiškoj bolnici govori još od 1992. godine. O benefitu za pacijente ne trebam posebno ni govoriti.

Drugi je projekt centralne sterilizacije. Dosada smo imali velikih problema s ovim segmentom funkcioniranja bolnice. Naime, sterilizatori s kojima smo raspolagali nisu bili toliko stari, ali su bili izrazito nekvalitetni, stoga smo imali konstantne velike troškove popravka istih. Nabavljeni su novi sterilizatori, trenutno se montiraju, radi se o projektu vrijednosti milijun i pol kuna koji smo uspjeli realizirati iz decentraliziranih sredstava.

Sljedeći mjesec krećemo s obnovom Odjela pedijatrije. Taj je odjel već sedam, osam godina dislociran, stoga je bilo vrijeme da ga vratimo na staro mjesto gdje će biti najbolji uvjeti za liječenje djece.

Projekt smo napravili i kandidirali ga prema Ministarstvu europskih fondova i regionalnog razvoja te smo za prvu fazu projekta dobili 500.000 kuna iz EU fondova, 250.000,00 kuna iz Brodsko posavske županije te 350.000,00 kuna vlastitih sredstava koja smo “namaknuli” prodajom bolničkih stanova. Natječaj je gotov, očekujemo odluku o izboru, za jedno dva tjedna krećemo s radovima. U drugoj fazi radova će ići energetska obnova Odjela pedijatrije, što će uključivati unutarnje uređenje i vanjsku obnovu, stoga očekujemo da bi se u ovaj odjel moglo useliti u proljeće sljedeće godine.

Učinjeni su koraci i po pitanju informatizacije. Nabavili smo nove servere, vrijednost je investicije 280.000,00 kuna. Nabavljena je i nova perilica suđa za bolničku kuhinju.

Kandidirali smo se za energetsku obnovu cijele bolnice. U prvoj fazi, sva četiri su projekta prihvaćena. Radi se investiciji oko osam milijuna kuna, s učešćem 60:40 posto. Drugi dio energetske obnove bolnice će biti kandidaran u rujnu, a radit će se o projektu puno veće vrijednosti, cca 20 milijuna kuna. Očekujem da će vrlo brzo krenuti radovi na prvoj fazi energetske obnove, koji uključuje upravnu zgradu, transfuziju, kuhinju te Odjele interne, ginekologije i pedijatrije. Druga je faza novi dio bolnice, gdje su operacije dvorane i ambulante.

U formiranju smo Respiracijskog centra za kronične i intubirane pacijente. Respiratore smo već dobili i u funkciju ćemo ih staviti kroz nekoliko mjeseca. Tako da će uz novi Odjel hemodijalize, to biti još jedan novi odjel. Dobili smo i Odjel palijativne skrbi koji već funkcionira.

Završen je projekt za objedinjeni hitni bolnički prijem. Očekujemo da bi se do kraja godine ovaj projekt mogao kandidirati prema fondovima Europske unije.

U suradnji s Gradom Nova Gradiška (putem projekta “Razvoja malih gradova”) prijavili smo projekt vanjskog uređenja okoliša bolnice koji uključuje pristupne ceste, parkirališta, vanjsku rasvjetu. Ovaj će projekt biti također kandidiran i u visokom postotku realiziran sredstvima fondova Europske unije – kaže ravnatelj dr. Josip Kolodziej.

– Zadovoljan sam suradnjom s Brodsko posavskom županijom, Gradom Nova Gradiška, ali i općinama. Mislim da novogradišku bolnicu čeka svijetla budućnost, imamo veliki broj educiranih i stručnih liječnika, veliki broj specijalizanata, planovi i konkretna rješenja postoje, stoga, s optimizmom idemo dalje – zaključio je Kolodziej.

Pozitivna zdravstvena revolucija novogradiške bolnice

Novogradišku su bolnicu posjetili i zamjenik župana Brodsko posavske županije Damir Mirković i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka.

– Brodsko posavska županija itekako stoji uz zdravstvene ustanove na našem području. U protekle dvije godine se puno dobrih stvari dogodilo i u novogradiškoj i slavonskobrodskoj bolnici. Što se tiče Nove Gradiške, tu prvenstveno mislim na vraćanje pravnog subjektiviteta novogradiškoj bolnici. Županija čini i činit će maksimum kako bi vratila “stari sjaj” novogradiškoj bolnici.

U 2016. 2017. i 2018. godini Brodsko posavska županija će izdvojiti oko deset milijuna kuna vlastitih proračunskih sredstava za poboljšanje uvjeta za rad i boravak pacijenata u Općoj bolnici Nova Gradiška.

Htio bih posebno apostrofirati energetsku obnovu obje bolnice, plan nam je obnoviti i jednu i drugu bolnicu. Ona, zna se, donosi puno toga, od smanjenje emisije štetnih plinova do komponente smanjivanja financijskih troškova energenata. Na godišnjoj se razini radi o uštedama višemilijunske vrijednosti. Sve to omogućit će ovim zdravstvenim ustanovama dodatni standard.

Sam zahvat energetske obnove bolnice u Slavonskom Brodu iznosit će oko 40, a u Novoj Gradiški oko 20 milijuna kuna.

Brodsko posavska županija vrlo dobro koristi sredstva fondova Europske unije i Fonda za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost. Suradnja s ravnateljstvom i jedne i druge bolnice je izuzetna i vjerujem da će se tako i nastaviti.

Također, želim istaknuti da Brodsko posavska županija intenzivno radi i na području primarne zdravstvene zaštite. U tijeku je provedba projekta “Zdravstvena skrb usmjerena pacijentu”. Radi se o projektu ulaganja u Domove zdravlja i koncesionare. Vrijednost je projekta oko deset milijuna kuna. Cilj je projekta smanjenje uputnica koje se upućuju u sekundarnu zdravstvenu zaštitu te podizanje kvalitete zdravstvene usluge u primarnoj zdravstvenoj zaštiti – istaknuo je zamjenik župana Damir Mirković.

– Osim energetske obnove i ulaganja u infrastrukturu, iznimno je važno ulaganje u opremu. Ide projekt hitnog objedinjenog bolničkog prijema koji će biti realiziran u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Brodsko posavske županije. To je ono što građani Nove Gradiške i okolnih mjesta očekuju. Dostupna i kvalitetna zdravstvena skrb na našem području. Otkako je dr. Kolodziej na čelu bolnice, s pravom mogu reći da se u novogradiškoj bolnici dogodila pozitivna zdravstvena revolucija – istaknula je pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Klara Šćuka.

 

no images were found

Komentari
Prethodni članakOzlijeđeno dijete u prometnoj nesreći
Sljedeći članakLiječnici: “Imamo najgoru epidemiju ospica od 90-ih”