Cijena nafte prošlog tjedna su opet porasle, na londonskom tržištu 2,1 posto, na 87,89 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,6 posto, na 85,14 dolara. Situacija je tako loša da su polovicom prošlog tjedna dosegnule najviše razine u više od sedam godina, no krajem tjedna pale su ispod tih razina. donosi Dnevno.hr

Riječ je o najvišim cijenama od listopada 2014. godine, što se dogodilo kao posljedica poremećaja u opskrbi, nakon što se na naftovodu koji vodi od Kirkuka u iračkom dijelu Kurdistana do turske izvozne luke Ceyhan dogodio požar, i napada jemenskih Huta na Ujedinjene Arapske Emirate (UAE).

U isto vrijeme članice skupine OPEC + imaju probleme s povećanjem proizvodnje zbog nedostatnih ulaganja i dotrajale opreme na naftnim poljima, čije je održavanje u pandemiji koronavirusa zapostavljeno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u srijedu priopćila da je grupa u prosincu proizvodila oko 800.000 barela dnevno manje nego što je bila zacrtala.

Na sreću, krajem tjedna je posustao uzlet, nakon što je izvješće Američkog instituta za naftu (API) pokazalo rast zaliha u prethodnom tjednu.

Cijena bi mogla ići iznad 100 dolara

Ministarstvo energetike je objavilo da su zalihe u SAD-u u tom tjednu porasle prvi puta od studenoga, a povećane su i zalihe benzina, dosegnuvši najvišu razinu u 11 mjeseci. Ipak, analitičari predviđaju da silazni trend neće potrajati, a kao razloge navode probleme u opskrbi i na snažnu potražnju.

Geopolitičke napetosti između Rusije i Zapada zbog Ukrajine i napadi jemenskih Huta na Ujedinjene Arapske Emirate, znače da se mnogi boje problema u opskrbi jer je Rusija drugi proizvođač nafte u svijetu, a UAE treći u Organizaciji zemalja-izvoznica nafte (OPEC).

Edward Moya iz OANDA-e u svojoj bilješci napominje da s obzirom na činjenicu da OPEC+ ne uspijeva realizirati proizvodne kvote i budu li se geopolitičke napetosti i dalje zaoštravale, neće biti potreban veliki pritisak da cijena barela u Londonu dođe do 100 dolara.

Dužnosnici OPEC-a rekli su Reutersu da bi zbog oporavka potražnje i ograničenih kapaciteta OPEC+ cijena mogla dalje rasti i da bi mogle premašiti 100 dolara po barelu.

Tamas Varga iz PVM-a upozorava da bi uteg cijenama mogle biti visoke stope inflacije i najavljeno podizanje ključnih kamatnih stopa u SAD-u, kao i nekim drugim velikim zapadnim gospodarstvima.

Komentari
Prethodni članakPolicijski službenici zaplijenili 150 kg duhana, protekli tjedan 10 prometnih nesreća s materijalnom štetom
Sljedeći članakHZJZ objavio nova pravila karantene, promjena samoizolacije kod djece