Oksimetri su pametni uređaji za mjerenje razine kisika u krvi. Naime, dok dišemo, kisik ulazi u naša pluća prolazeći kroz tanke membrane i naposljetku ulazi u krvotok. Ondje ga „hvataju“ crvene krvne stanice koje ga prenose po cijelom organizmu.

Oksimetri se stavljaju na vrh prsta, a funkcioniraju putem infracrvene refrakcije svjetlosti koja mjeri zasićenost kisika u krvi. Ako imate nekih plućnih ili srčanih problema, redovno korištenje oksimetra svakako vam može pomoći da nadzirete svoje stanje. Malen je, lagan i prenosiv tako da ga uvijek možete nositi sa sobom. Normalna granica zasićenosti krvi kisikom je između 95 i 97%. Sve ispod toga može ukazivati na neke probleme tako da biste u tom slučaju trebali posjetiti liječnika. Vrijednost ispod 90% ukazuje na hitnu medicinsku pomoć.

Za što se sve koristi pulsni oksimetar?

Svrha ovog uređaja je provjeriti učinkovitost pumpanja krvi kroz organizam. Osim toga, koristi se i za praćenje i nadgledanje stanja pojedinca koji pati od bilo kojih bolesti koje utječu na razinu kisika u krvi. Ta se stanja odnose na plućne bolesti (astma, upala pluća), anemiju, srčane bolesti…

Osim toga, oksimetri su iznimno korisni jer je pomoću njih moguće procijeniti utjecaj novog lijeka na pluća pacijenta, zatim moguće je nadzirati zasićenost krvi kisikom tijekom ili nakon kirurških zahvata te utvrditi učinkovitost terapije kisikom. Isto tako, oksimetar pokazuje ima li pojedinac problema s disanjem tijekom spavanja što je poznatije pod nazivom apneja.

Koje prednosti proizlaze iz redovnog korištenja oksimetra?

– praćenje zasićenosti krvi kisikom tijekom vremena,
– pravovremeno upozorenje o opasno niskoj razini kisika u krvi, posebno kod novorođenčadi,
– procjenjivanje potrebe za terapijom kisikom,
– praćenje zasićenosti kisikom kod pojedinaca koji su pod anestezijom,
– određivanje učinkovitosti intervencija uslijed otežanog disanja i sl.

Najvažnije karakteristike pulsnih oksimetra. Na tržištu postoji široka paleta oksimetra koji se tek djelomice razlikuju, no velika većina karakteristika im je zajednička. One se, konkretno, odnose na sljedeće:

– maleni su i lagani za mjerenje kod kuće, ali i u pokretu,
– pogodni su za osobe koje imaju zastoj srca, kronične plućne bolesti ili bronhijalnu astmu,
– prikladni su za sportove na visokim nadmorskim visinama,
– pregledni su i lako čitljivi,
– svjetlina zaslona je podesiva radi što bolje vidljivosti očitanja,
– grafički prikaz pulsa,
– indikator prazne baterije,
– automatsko isključivanje,
– malu potrošnju energije,
– štedljivost,
– može se koristiti u raznim okruženjima (bolnicama, klinikama, ostalim zdravstvenim
ustanovama te domovima).

Komentari
Prethodni članak74 nove pozitivne osobe u Brodsko posavskoj županiji, dvije osobe preminule od COVID-a 19
Sljedeći članakMinistarstvo pomaže: Ostvaren kontakt s 1223 poljoprivredna gospodarstva i zaprimljeno 130 tona stočne hrane