Prigodnim programom Pučko otvoreno učilište Matija Antun Relković obilježilo je Noć kazališta. Jednodnevna je to manifestacija posvećena scenskim i izvedbenim umjetnostima. Održava se istovremeno u velikom broju hrvatskih gradova svake godine treće subote u mjesecu studenome. Kazalište toga dana postaje glavnim mjestom susreta, dijaloga, druženja i novih spoznaja kako umjetnika i kazališnih djelatnika tako i publike.

Posjetitelji novogradiškog učilišta imali su priliku besplatno pogledati izvrsnu predstavu Ludens teatra: KAZALIŠTE – ŠTO, KAKO I ZAŠTO UOPĆE? i to u dvije izvedbe, prva, za osnovnoškolce (5. – 8. razred) u popodnevnim satima, gdje su, kao i obično, sva mjesta bila popunjena, a oduševljenju nije bilo kraja. I druga, za sve ostale zaljubljenike u kazalište u večernjim satima.

Predstava koja je prava poslastica za ljubitelje kazališta  „Kazalište – što, kako i zašto uopće“ nastala je po tekstu Karela Čapeka i Marijane Nola, a baš ni po čemu nije uobičajena. Govori o kazalištu kao mehanizmu koji živi i ne mijenja se gotovo ni u kom pogledu. Taj isti mehanizam Karel Čapek opisuje u svojem djelu davne 1925. godine, a stvar s jednom malom preinakom identično funkcionira još i danas. Kazalište je složen organizam koji pokreću mnogi; od ravnatelja, glumaca do portira. Složen organizam, kao što je kazalište teško je opisati u svega nekoliko rečenica, zato je ova predstava odličan edukator, izvor zabave, ali i uvod u kompleksnost same kazalište umjetnosti.

Jedan od glavnih aktera ove, ali i svake druge kazališne predstave, je publika koja predstavlja samu sebe kao jedan od najvažnijih aspekata kazališta iako mnogi smatraju kako su u kazalištu važni samo redatelj, dobar tekst i glumački ansambl. Predstava u kojoj glumac (Sven Šestak) nekad igra samog sebe, a nekad i mnoge druge likove zabavila je i one koji o kazalištu ne znaju ništa (tj. one koji ga smatraju mitskom ustanovom) kao i one koji se svakodnevno bude i liježu s kazalištem.

No prije druge izvedbe poznatoga kazališta, kratkim skečom ”Šabanova priča” sve posjetitelje počastila je naša Kazališna udruga glumaca amatera – KUGLA Nova Gradiška, kako kažu posjetitelji, bio je to kratak, ali uistinu sladak početak obilježavanja ove jedinstvene manifestacije, koju će, kako kaže ravnateljica POU MAR-a Nova Gradiška, Danijela Juranović, rado obilježiti i sljedeće godine. 

no images were found