Policijski službenici Policijske postaje Slavonski Brod dovršili su kriminalističko istraživanje nad 31-godišnjakom na okolnosti počinjenja kaznenog djela nedozvoljene trgovine. Naime, policija je prilikom nadzora prometa, dana 13. siječnja, oko 9 sati, na autocesti A3, kod Slavonskog Broda, u kombi vozilu uočila veću količinu duhana. Temeljem naloga županijskog suda policijski službenici su u suradnji sa službenicima carine, prilikom pretrage u unutrašnjosti kombija pronašli 300.9 kilograma duhana bez nadzornih markica Republike Hrvatske. Policijski službenici protiv 31-godišnjaka podnose kaznenu prijavu općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu zbog sumnje u kazneno djelo nedozvoljene trgovine.

Dana 13. siječnja, oko 9.30 sati, u Novoj Gradiški, policijski službenici su obavljajući svakodnevne nadzore na području u nadležnosti Policijske postaje Nova Gradiška, od 29-godišnjaka oduzeli 32.3 grama marihuane. Policijski službenici protiv 29-godišnjaka podnose prekršajnu prijavu prekršajnom sudu zbog prekršaja iz Zakona o suzbijanju opojnih droga.

Dana 15. siječnja, oko 3.10 minuta, u Starom Topolju, došlo je do požara na obiteljskoj kući koja je u cijelosti izgorjela. Policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske su očevidom utvrdili da je do požara došlo zbog pregrijanosti dimovodne cijevi i prijenosa topline sa dimnjaka na drvene grede te zapaljenja krovišta obiteljske kuće koja je u cijelosti izgorjela. U kući su se nalazile dvije osobe (67-godišnjak i 48-godišnjakinja), koji pritom nisu ozlijeđeni. Požar su ugasili pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Donji Andrijevci. O požaru policija dostavlja izvješće općinskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu.

Dana 13. siječnja, u Slavonskom Brodu, nakon odluke o dragovoljnoj predaji oružja policiji, 52-godišnji građanin je pozvao policiju, koji su na siguran način od njega preuzeli dvije ručne bombe M75, ručnu bombu M52-PI, tromblonsku osvjetljavajuću minu M62 te 100 komada streljiva 7.62 milimetra.

Akcija „Manje oružja – manje tragedija“ i dalje je aktualna i građani mogu policiji nakon odluke o dragovoljnoj predaji, predati oružje koje ilegalno posjeduju bez straha od sankcija. Nakon poziva na broj telefona 192, stručno osposobljeni policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu će doći na dogovorenu lokaciju i od građanina preuzeti oružje. Više informacija o spomenutoj akciji, može se dobiti pozivom na besplatan broj telefona 08008892.

U vremenu od 9. do 15. siječnja, policijski službenici Policijske uprave brodsko-posavske proveli su preventivno represivne aktivnosti u prometu s ciljem poboljšanja stanja sigurnosti na području policijske uprave i smanjenja broja prometnih nesreća te stradavanja osoba. U tom vremenu na prometnicama u nadležnosti rada policijske uprave, dogodilo se 16 prometnih nesreća, od kojih jedna prometna nesreća s jednom lakše ozlijeđenom osobom i 15 prometnih nesreća s materijalnom štetom. Policijski službenici su pritom utvrdili 250 prometnih prekršaja. Od težih prometnih prekršaja najviše su zastupljene nepropisne brzine te je utvrđeno 90 takvih prekršaja, te 12 prekršaja upravljanja motornim vozilom pod utjecajem alkohola. Najveća nepropisna brzina izvan naselja, utvrđena na autocesti A3, iznosila je 213 kilometara na sat, a u naselju (G. Andrijevcima) 101 kilometar na sat. Najveća koncentracija alkohola, očitana u organizmu vozača u Slavonskom Brodu, iznosila je 2.29 promila. Od ostalih prekršaja utvrđeno je 36 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, pet prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja, te su u manjem broju zastupljeni i drugi prometni prekršaji (nepoštivanje prednosti prolaska, tehnička neispravnost, prekršaj pješaka, korištenje mobitela tijekom vožnje, obveze vozača prema pješacima i dr.).

Glasnogovornica Kata Nujić

Komentari