Protekli tjedan bilo je burno na području županije, prema izvješću Policijske uprave Brodsko-posavske evidentirano je više od 400 prometnih prekršaja. Izvještaj prenosimo u cijelosti:

UGOSTITELJ RADIO IZVAN DOZVOLJENOG RADNOG VREMENA

U subotu (16. svibnja) oko 23.45 sati, policija je evidentirala prekoračenje radnog vremena jednog ugostiteljskog objekta na području Nove Gradiške, a što je protivno Odluci glavnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19. Odmah po uočavanju policijskih službenika, vlasnik ugostiteljskog objekta ih je počeo vrijeđati i omalovažavati, nakon čega je uhićen i doveden u Policijsku postaju. Policijski službenici su utvrdili i da se u ugostiteljskom objektu ne pridržava preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za rad ugostiteljskih objekata. O utvrđenim prekršajima, policijski službenici će izvijestiti nadležne inspekcijske službe, te će podnijeti prekršajnu prijavu Općinskom sudu u Slavonskom Brodu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

POD UTJECAJEM ALKOHOLA REMETILI JAVNI RED I MIR

U nedjelju (17. svibnja), noćnim satima, u Okučanima, unutar ugostiteljskog objekta, 21-godišnjak i 25-godišnjak remetili su javni red i mir vikom i galamom, te razbijanjem čaša i izloga ugostiteljskog objekta. Na mjesto prekršaja su pristupili policijski službenici, koji su alkotestom utvrdili da su počinitelji prekršaja pod utjecajem alkohola. Kod 21-godišnjaka je utvrđena koncentracija od 1,52 promila, a kod 25-godišnjaka je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,82 promila. Razbijanjem čaša, 21-godišnji hrvatski državljanin, zadobio je lakšu tjelesnu ozljedu šake. Počinitelji prekršaja su dovedeni u prostorije policijske postaje, gdje su zadržani do prestanka djelovanja opojnog sredstva. Policijski službenici zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, podnose prekršajnu prijavu Općinskom sudu u Slavonskom Brodu, te su i upoznali oštećenog vlasnika s pravom pokretanja kaznenog progona zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela oštećenja tuđe stvari.

POLICIJSKI NADZORI U PODRUČJU PROMETA

Na području Policijske uprave brodsko-posavske u vremenu od 11. do 17. svibnja, policijski službenici su u području prometa, utvrdili 425 prometnih prekršaja. Od toga je 171 prekršaj nepropisne brzine, 100 prekršaja nekorištenja zaštitnog sigurnosnog pojasa, 26 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 23 prekršaja korištenja mobitela na nepropisan način tijekom vožnje, 7 prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja, te su utvrđeni i drugi prometni prekršaji (upravljanje vozilom bez položenog ispita, vožnja pod zabranom, tehnička neispravnost i sl.). Najveća nepropisna brzina izvan naseljenog mjesta utvrđena je dana 13. svibnja, u 16.47 sati, na autocesti A3, kojom prilikom je 59-godišnjak upravljao osobnim automobilom krećući se nepropisnom brzinom od 197 km/h. Najveća koncentracija alkohola od 2,55 promila, očitana je u Ruščici, dana 17. svibnja, u 20.50 sati, u organizmu 50-godišnjeg vozača.

U proteklom tjednu na području policijske uprave brodsko-posavske dogodilo se ukupno 12 prometnih nesreća (2 s ozlijeđenim osobama i 10 s materijalnom štetom) u kojima su 3 osobe lakše ozlijeđene. U subotu (16. svibnja), u vremenu od 15 do 24 sata, na području Policijske uprave, policijski službenici su proveli akciju „Alkohol“, kojom prilikom su utvrđena 33 prekršaja, i to: 16 prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, 6 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 3 prekršaja nepropisne brzine, te 8 ostalih prekršaja. Policija apelira na sve sudionike u prometu da budu oprezni te da se maksimalno pridržavaju prometnih propisa. Policijski službenici nastavljaju sa preventivno represivnim aktivnostima u prometu s posebnim naglaskom na teže prometne prekršaje, tzv „4 ubojice u prometu“ (brzina, alkohol, mobitel, pojas).

Komentari