Na farmi tovnih purana na području Koprivničko – križevačke županije dana 18. studenoga 2020. godine utvrđena je influenca ptica (podtipa H5N8). Daljnje laboratorijske pretrage koje će utvrditi u koju skupinu patogenosti pripada virus (visoko ili nisko patogeni virus) su u tijeku. Nađeni virus pripada podtipu H5N8 za koji do sada nije utvrđeno da uzrokuje zarazu u ljudi odnosno da ima zoonotski potencijal. Odmah po postavljanju sumnje poduzete svu sve mjere kako bi se spriječilo širenje virusa na druge farme i spriječili kontakti za zaraženom farmom. Farma je stavljena pod nadzor od strane veterinarske inspekcije Državnog inspektorata i trenutno se provode radnje u svrhu utvrđivanja činjenica važnih za određivanje daljnjih mjera na samoj farmi kao i na području Republike Hrvatske.

S obzirom na situaciju po pitanju influence ptica u europskim zemljama i dodatne informacije pretpostavka je da se radi o visoko patogenoj influenci ptica. Od 1. siječnja do 18. studenoga 2020. godine potvrđeni su slučajevi visoko patogene influence ptica (VPIP) u uzgojima peradi pretežno uzrokovane virusom podtipa H5N8 u Bugarskoj, Poljskoj, Slovačkoj, Češkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Mađarskoj, Ukrajini, Nizozemskoj, Ujedinjenom Kraljevstvu, Danskoj, Švedskoj  i Francuskoj. Tijekom 2020. godine visoko patogena influenca ptica je potvrđena u divljih ptica u 7 država članica: Poljskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Irskoj, Danskoj, Belgiji i u Ujedinjenom Kraljevstvu. U Njemačkoj je u divljih ptica identificiran je podtip H5N5, a u Nizozemskoj podtip H5N1.

Ovim putem obavješćujemo javnost da ja dana 17. studenoga 2020. godine na snagu stupila Naredba o mjerama  za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (Narodne novine, broj 127/20).

Naredbom su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi, prvenstveno onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa.

Također, podsjećamo na obavezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji – priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Objavljene preporuke uzgajivačima

Podsjećamo, zbog sve većih slučajeva diljem Europe, nedavno su objavili preporuke uzgajivačima peradi.

Tako se posjednicima preporučuje onemogućiti kontakt peradi s divljim pticama, što je više moguće. S obzirom na učestalost pojave ove bolesti u zemljama u okruženju, provođenje biosigurnosnih mjera u svim uzgojima i bez obzira na veličinu jata (prvenstveno onemogućavanjem kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim, posebno vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa) te ih držati u zatvorenim ili ograđenim nastambama. 

“Ovim putem obavješćujemo javnost da ja dana 17. studenoga 2020. godine na snagu stupila Naredba o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske.

Njome su određene minimalne biosigurnosne mjere koje su posjednici peradi dužni redovito provoditi, prvenstveno onemogućavanje kontakta domaće peradi i ptica u zatočeništvu s divljim pticama, posebno pticama vodaricama koje su najčešće rezervoari virusa“, ističu.

Također, podsjećaju na obavezu prijave svake promjene zdravstvenog stanja kao i uginuća peradi i ptica nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji.

Tekst u cijelosti možete pročitati OVDJE.

Izvor: Agroklub
Foto: Ilustracija/Internet

Komentari
Prethodni članak66 novih pozitivnih osoba u Brodsko posavskoj županiji, tri osobe preminule
Sljedeći članakIsplata i završno poravnanje potpore primarnim poljoprivrednim proizvođačima u sektoru biljne proizvodnje i sektoru stočarstva u 2020. godini