U organizaciji Hrvatskog psihološkog društva od 15. do 21. veljače 2021. različitim događanjima i aktivnostima psihologa diljem zemlje obilježava se 14. Tjedan psihologije u Hrvatskoj pod sloganom „Čuvajmo (mentalno) zdravlje!“.

Kako bi psihologiju približili i predstavili zajednici te pokazali širinu uključenosti psihologijske teorije i prakse u život pojedinca i zajednice i aktualne okolnosti u kojima živimo, novogradiški su se psiholozi i ove godine uključili u obilježavanje Tjedna psihologije u Hrvatskoj, među njima i učenici i profesori novogradiške Gimnazije.

Kako ističe profesorica psihologije Koraljka Hausnet Lasović tim povodom postavili su virtualnu izložbu učeničkih plakata pod nazivom „Kako očuvati mentalno zdravlje u uvjetima pandemije”:

– Nažalost, naša je svakodnevica takva da vrlo lako može doći do problema s našim metalnim zdravljem i psihičkom dobrobiti, a budući mi se to uklapa u gimnazijski program za nastavu psihologije, učenici su dobili zadatak promisliti na koje sve načine mogu u ovim zahtjevnim vremenima očuvati svoje zdravlje, koliko toliko imati ispunjenu i ugodnu mladost unatoč ograničenjima koja im društvo i zdravstveni uvjeti postavljaju.

Moram, zaista, pohvaliti učenike i njihove uratke te načine promišljanja. Sadržajno gledajući njihovi su savjeti izvrsni. Od toga da se otkriju novi hobiji, za što si sve dobar, posveti se obitelji, istražuj, uči, boravi u prirodi, ne opterećuj se s vijestima – kaže Hausnet Lasović.

Odgovorila je i na pitanje kako ostati pozitivan u cijeloj ovoj situaciji s pandemijom koronavirusa:

– Činjenica je da sam ja po prirodi optimist. Evo, danas je lijep, sunčan dan, uživajmo u njemu. Sunce je negdje oko nas i čeka nas na „kraju tunela”. Koliko god nam bilo teško, treba se orijentirati na ono što nam je bitno, posložiti prioritete, je li to zdravlje, obitelj, karijera…i polako, dan po dan, doći ćemo mi u nekakav normalan život. Ako i ostanemo u ovakvim uvjetima kakvi jesmo, valjda ćemo iznaći još bolje načine da se nosimo s time – kaže Koraljka Hausnet Lasović.

 

Komentari