U crkvi svete Terezije Avilske u Novoj Gradiški sinoć je upriličen prvorazredni glazbeni događaj – prva Smotra glazbenih sastava “Terezijanum”. Nastupili su mješoviti zbor župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije, Zbor mladih “Nebeski znak”, Hrvatska pjevačka društva “Graničar” i “Tomislav”, Zbor mladih “Živa voda” iz Davora te Ansambl “Lira” iz Starog Petrovog Sela.

Koncert je organiziran u čast 250.-te godišnjice Župe i završetka izgradnje crkve kao i 500.-te godišnjice rođenja sv. Terezije Avilske.

– Koncert je ovo u čast sv. Terezije Avilske, ali i svim građanima Grada Nove Gradiške tijekom 250 godina povijesti Župe koja se najprije zvala župa sv. Terezije Avilske, potom sv. Stjepana, a danas župa Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije. Nalazimo se na drevnom mjestu, prvom zidanom spomeniku u samom početku nastajanja Grada. Ovim programima želimo dati čast ponajprije Bogu koji je nadahnuo u caricu Mariju Tereziju da ovdje sagradi duhovni centar gdje su se vjernici okupljali slaveći Boga. Mi večeras pjesmom želimo Bogu dati slavu, ali i počastiti našu zaštitnicu, svetu Tereziju Avilsku. Želim vam reći da smo prošli tjedan dobili rješenje Ministarstva kulture da preuzimaju sliku sv. Terezije Avilske, dar carice Marije Terezije koju sam našao u prostorima naše crkve. Slika je bila u lošem stanju, pozvao sam konzervatora Ratka Ivanušca i slikare koji su zaključili da se radi o neprocjenjivoj vrijednosti.

Ideja za večerašnji koncert “a capella” došla je od jedne japanske glazbenice koja je rekla da je ovaj prostor savršen za ovakve izvedbe i da bi trebali organizirati ovakva događanja. Mi smo je poslušali, stoga uživajte večeras u glazbi, toj zvonkoj radosti, na prvoj Smotri “Terezianum” – istaknuo je župnik župe Bezgrješnog začeća Blažene Djevice Marije vlč. Perica Matanović.

Tako je i bilo. Prekrasno sakralno zdanje crkve sv. Terezije Avilske odzvanjalo je od sjajnih glasova gostujućih glazbenika, a sinoćnji događaj potvrda da s ovom izvrsnom inicijativom treba nastaviti.

Autor: Sanja Bukvić

Komentari
Prethodni članakHDZ s optimizmom u 2.krugu za izvršnu vlast
Sljedeći članakNogometne sezone prilaze kraju – rezultati županijskih liga