Područna škola Ljupina bila je mjesto prvog susreta roditelja i jednog dijela članova projektnog tima. Naime, voditeljica preventivnog projekta #suPUTnik, socijalna pedagoginja Martina Jugović Štefanac, na roditeljskom sastanku započela je s realizacijom planiranog ciklusa pedagoško-psiholoških radionica.  Edukacijom kroz radionice, predavanja i savjetovanja članovi projektnog tima nastojat će roditelje osnažiti u njihovim roditeljskim ulogama detekcije i postupanja u slučaju neprihvatljivih oblika ponašanja kod djece, ali i osvijestiti važnost boljeg partnerskog odnosa s Matičnom školom.

Prvi susret s temom Djelotvorna i nedjelotvorna ponašanja održan je u uistinu ugodnom ozračju s ciljem upoznavanja, povezivanja grupe i uspostavljanja grupnih pravila, identificiranja djelotvornih i nedjelotvornih ponašanja roditelja u odgoju djece te razmjene iskustava roditelja.

Tijekom 90-minutne radionice kroz niz aktivnosti roditelji su prepoznali i imenovali svoja očekivanja edukacija u okviru ovoga projekta, usvojili pravila grupe, osvijestili vlastite odgojne postupke te prepoznali njihovu učinkovitost. Radom u paru uživjeli su se i u djetetov doživljaj te sagledali vlastite postupke iz pozicije djeteta što je rezultiralo osvješćivanjem ponašanja kopiranih od vlastitih roditelja. Na taj način bolje su razumjeli povezanost roditeljskih ponašanja i osjećaja/doživljaja djeteta.

Roditeljskom sastanku prisustvovalo je 14 roditelja oba spola čije je aktivno sudjelovanje vrijedno svake pohvale. Ukoliko je suditi po prvom susretu i pozitivnim utiscima nakon njegove realizacije, edukacija roditelja mogla bi ispuniti očekivanja unutar zadanih ciljeva preventivnog projekta #suPUTnik.

Tekst/Foto:  Irma Arbutina Đikić, OŠ Mato Lovrak

Komentari
Prethodni članakNovogradiški liječnici ponovno na okupu: Predavanje održala dr. Ljepša Rakas Vujčić
Sljedeći članakUdruga Studio B provodi projekt „RU:TOPIA – ZAJEDNICA PO MJERI MLADIH II“