Više od 19 tisuća maturanata jučer je polagalo višu razinu ispita mature iz Hrvatskog jezika i književnosti. Matura kao nijedna dosada, s posebnim fokusom na higijenu i razmak među učenicima. Iz nekog učeničkog aspekta, matura kao i svaka do sada. Neka su pitanja bila teža, neka lakša, a neka su im zadavala prave glavobolje.

Što kažu učenici novogradiške Gimnazije. Marta Kekez, maturantica je 4. d. razreda Gimnazije Nova Gradiška:

– Bilo je dobro, nismo znali što nas sve čeka zbog ove situacije s pandemijom koronavirusa u posljednja dva mjeseca. Sve u svemu, pitanja su bila u redu. Ako smo učili i dovoljno se pripremali, možemo biti zadovoljni. Matura, ipak, nije ispala takav „bauk”, vidjet ćemo kako će biti dalje.

Uz znanja dobivena u školi, morala sam se i dodatno pripremati. U Gimnaziji se baziramo dosta na književnosti, dok je nekih dvadesetak pitanja u samoj maturi bilo iz gramatike, stoga smo se u tom dijelu morali sami pripremati. Mislim da je cijeloj našoj generaciji maturanata ovo razdoblje bilo dosta stresno, taman kada smo u školi počeli razgovarati o pripremama za maturu, nastava je prestala, stoga smo dosta gradiva morali obrađivati sami.

Meni je to predstavljalo problem jer fakultet koji namjeravam upisati se, uglavnom, bazira na matematici i fizici, a takve zadatke je teško rješavati sam. U svakom slučaju, bolje je pitati profesora kako se taj zadatak rješava nego da on to morati pisati u poruci, slikati nam i slati – kaže ova buduća inženjerka elektrotehnike.

Sara Ćepić, maturantica je 4. d razreda Gimnazije Nova Gradiška:

– Bilo je dobro, čak manje stresno nego što sam mislila. Bilo je lakših, ali i težih pitanja, u svakom slučaju pozitivna je trema postojala. U srijedu pišemo esej i nadam se da će biti sve dobro. Je li mi novogradiška Gimnazija pružila dovoljno znanja?! Jeste, u svakom slučaju, činjenica je da nam je ova zadnja godina bila nešto teža zbog svih i teže je, zbog cijele situacije, sve pohvatati, no sve u svemu bilo je dobro i dobili smo znanja koja smo i očekivali – dodaje ova buduća studentica medicine.

 

Komentari
Prethodni članakOčekuje nas turbulentno razdoblje: Gorivo, voće i povrće postaje sve skuplje
Sljedeći članakMuškarac iz Nove Gradiške nedozvoljeno posjedovao streljivo