Jučer je u Osnovnoj školi ”Ante Starčević” u Rešetarima, održana vježba evakuacije i spašavanja učenika iz škole u slučaju požara.

Vježba je održana u suradnji s DVD “Rešetari”, Policijskom postajom Nova Gradiška, Crvenim križem, Hrvatskom gorskom službom spašavanja, te Općinom Rešetari.

Sukladno planu o provođenju vježbe, simuliran je požar u školskoj dvorani. Početak vježbe najavljen je školskim zvonom, nakon čega su učenici mirno i disciplinirano, u koloni, dva po dva, ubrzanim korakom izašli iz škole. Uslijedio je dolazak vatrogasaca koji su simulirali gašenje požara, dok su članovi HGSS-a sa psom pronašli unesrećenu osobu unutar dvorane ispunjenoj dimom, nakon čega su djelatnici Crvenog križa pružali prvu pomoć učenicima. Cijelo mjesto događaja osiguravali su djelatnici policije.

Cilj i zadaća vježbe je upoznati učenike i osoblje s postupanjem u slučaju evakuacije, pri nastanku izvanrednog događaja, te ih upoznati s postupcima i radnjama žurnih službi.

Osim praktičnog dijela edukacije, proveden je i teorijski dio gdje je Željko Valešić iz Centra 112 za sve učenike 2. razreda održao edukativno predavanje, te su između ostalog analizirali provedbu vježbe.

Ravnatelj OŠ ”Ante Starčević”, Tihomir Batalo, kazao je kako su učenici uistinu zainteresirani za edukacije poput ovih, te kako rado sudjeluju.

-“Na ovaj način smo pokazali da ova škola funkcionira kao tim, tim učitelja, učenika, roditelja i svih službi koje su sudjelovali na ovoj akciji. U tom zajedništvu vidimo iz osmijeha djece i načina na koji su reagirali da oni vole ovakav način održavanja aktivnosti, jer mi učenike ne učimo samo činjeničnim znanjima, već kod njih stvaramo i kompetencije koje će oni trebati kroz život savladavati.”

Komentari
Prethodni članakNeumorna posada novogradiškog policijskog presretača: Uhvatili vozača koji je vozio 255 km/h!
Sljedeći članakDodijeljene nagrade za izvrsnost učenicima osnovnih i srednjih škola