Tradicionalnim robnim i stočnim sajmom, svetom misom, polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim branitelja te svečanom sjednicom Općinskog vijeća žitelji novokapelačke općine jučer su obilježili Dan općine i blagdan svete Klare.

Ove godine ga proslavljaju u posebnim okolnostima jer se navršava 30 godina kako je ovo područje dobilo vlastitu jedinicu lokalne uprave i samouprave.

Uz nazočnost brojnih gostiju, župana Danijela Marušića, načelnika općina Cernik, Staro Petrovo Selo, Oriovac i Brodski Stupnik, predstavnike ustanova i institucija, javnog i političkog života općine na svečanoj je sjednici progovoreno o aktualnom trenutku općine i projektima koji su realizirani.

Općina je to u kojoj su u proteklom razdoblju realizirani brojni projekti europskih i resornih fondova, naročito vodi briga o demografskoj politici, svakom žitelju općine. Kontinuirana se pozornost posvećuje i o održavanju komunalne infrastrukture, ulaže se u objekte društvenog standarda, a posebna briga vodi o najmlađima u Dječjem vrtiću i jaslicama u kojemu svaki mališan ima svoje mjesto.

Svečanu je sjednicu otvorila predsjednica Općinskog vijeća Vesna Jergović, zahvalila se svim žiteljima na pomoći i podršci, a potom je o realiziranim i planiranim projektima progovorio i načelnik Općine Nova Kapela Ivan Šmit.

Osvrnuo se na posljedice katastrofalnog nevremena koje je nedavno zahvatilo područje općine, ali i pohvalio realiziranim projektima: Općini su dodijeljena sredstva za izgradnju pješačke staze u Ulici Vladimira Nazora, dobivena su sredstava za izgradnju ceste za buduću Industrijsku zonu, roditelji oslobođeni plaćanja Dječjeg vrtića „Zvončić“ za svibanj ove godine, besplatne radne bilježnice za osnovnoškolce, pomoć roditeljima novorođenčadi, financijska pomoć za rješavanje stambenog pitanja.

Pomoć mladim obiteljima za rješavanje stambenog pitanja

Naime, u Općini Nova Kapela s još sedam obitelji potpisali su ugovore o financijskoj pomoći za rješavanje stambenog pitanja.

Sveukupno, u zadnje četiri godine potpisano je 57 ugovora te je isplaćeno ukupno 2.140.000,00 kn. Odlukom Općinskog vijeća ova demografska mjera se nastavlja i u 2023. godini, a iznos potpore za gradnju kuće u Novoj Kapeli i Batrini bit će 20.000,00 kuna, a u ostalih deset naselja po 30.000,00 kuna.

Tijekom godine puno se toga radilo oko održavanja komunalne infrastrukture, a ima i dosta realizacija manjih projekata koji ne iziskuju velika financijska sredstava, a potrebni su zbog općeg društvenog interesa.

Spomenimo neke: u suradnji s Župom BDM Nova Kapela, Općina je financijski pomogla obnovu unutrašnjosti crkve svetog Antuna u Batrini. Financirana je izgradnja grijanja u župnoj crkvi u Novoj Kapeli. U suradnji s „Hrvatskim vodama“ završeni su radovi na obnovi mosta između Srednjeg i Donjeg Lipovca. Postavljena je nova led rasvjeta u Donjem i Srednjem Lipovcu. Kupljena je i postavljena ograda oko dječjeg igrališta u Seocu, postavljena nova led rasvjeta u Dragovcima. U suradnji s DHMZ-om postavljene nove meteorološke stanice u Magić Maloj i Srednjem Lipovcu. Gradi se novih 300 metara pješačke staze u Ulici Vladimira Nazora u Novoj Kapeli. U Batrini je kupljeno zemljište za potrebe Nogometnog kluba Batrina, renovirano vatrogasno spremište u Bilom Brigu, kupljena kuća u Sičama s ciljem otvaranja kulturno turističkog informativnog centra, pročišćeni kanali u istočnom dijelu Batrine, napravljena nova pozornica u domu u Srednjem Lipovcu, uz pomoć europskih fondova uređena odmorišta uz šetnicu od ribnjaka pa do „Vesele šume“ u Novoj Kapeli. Također, završen je i još jedan projekt „Radimo i pomažemo“ financiran od strane Europske unije kroz koji je posao dobilo 30 žena:

-Neki su ovo od projekata realiziranih u općini, a ide se i dalje, istaknuo je načelnik Ivan Šmit te zahvalio svim prethodnicima, ali i sadašnjoj izvršnoj vlasti i žiteljima na svemu što čine za život općine.

 Plakete za dosadašnje načelnike općine

Svečana je sjednica u povodu 30 godina postojanja Dana općine Nova Kapela bila prigoda i za zahvaliti svim dosadašnjim načelnicima ove općine. Plakete su tako dobili dosadašnji načelnici Ante Krolo, Marijan Petranović, Milan Starčević i Josip Benić.

Čestitke na svemu odrađenom u ime nazočnih načelnika općina uputio je načelnik Općine Brodski Stupnik Goran Jelinić, a Dan općine i blagdan svete Klare, uz pohvalu na svemu učinjenom u ovoj općini uputio je i župan Danijel Marušić:

-Sve pohvale općinskom vodstvu na dosada učinjenom, lijepo je vidjeti kada se realiziraju brojni projekti na korist svih žitelja općine – rekao je, između ostalog, Marušić.

Svečanu sjednicu Općinskog vijeća Općine Nova Kapela glazbenim nastupom oplemenili su članovi Pjevačke skupine Udruge umirovljenika Nova Kapela te učenik šestog razreda Osnovne škole Antun Mihanović Nova Kapela – Batrina Petar Crnković.

Sadržaji obilježavanja Dana općine Nova Kapela nastavljaju se sjedeće nedjelje, 20. kolovoza, izložbom vatrogasnih vozila, rukometnim turnirom, nogometnom utakmicom, humanitarnom prodajom lovačkog čobanca, te  cjelovečernjim koncertom „Slavonia banda“ i „Opće opasnosti“.

Komentari
Prethodni članakRazni izlagači predstavili svoje proizvode na Novogradiškom glazbenom ljetu
Sljedeći članakTreća večer NG Ljeta: Danijela Martinović, Hari Mata Hari i Dražen Zečić raspjevali i rasplesali tisuće ljudi na Gradskom trgu