Međunarodni tjedan gluhih (IWD) inicijativa je Svjetske federacije gluhih (WFD) i prvi je put pokrenuta 1958. godine u Rimu u Italiji.

Svake godine zajednica Gluhih iz cijelog svijeta slavi ga tijekom posljednjeg punog tjedna u rujnu, u spomen održavanja prvog Svjetskog kongresa WFD-a. Međunarodni tjedan gluhih slavi se provođenjem različitih aktivnosti zajednica Gluhih diljem svijeta. Aktivnosti i događaji pozdravljaju sudjelovanje svih članova zajednica Gluhih, a koje uključuju obitelji gluhih osoba, profesionalne i akreditirane tumače/prevoditelje znakovnog jezika, kolege te ostale sudionike kao što su nacionalne vlade, nacionalne i međunarodne organizacije za ljudska prava te organizacije osoba s invaliditetom.

Tema Međunarodnog tjedna gluhih 2020. godine je „Potvrđivanje ljudskih prava Gluhih”. Ove godine želimo da se svi sudionici ujedine i podupru potrebe za osiguranjem i promicanjem ljudskih prava gluhih osoba! Ove godine želimo da se svi sudionici ujedine i podupru potrebe za osiguranjem i promicanjem ljudskih prava gluhih osoba! Svoju podršku možete dati i potpisivanjem WFD-ove Povelje o pravu na znakovni jezik za svakoga.

U sklopu naše proslave svaki dan tog tjedna obilježavat će se drugom temom.

 

Komentari