Dolaskom Bolničkog reda Sv. Ivana od Boga u Hrvatsku te kupnjom bolnice na Strmcu koja je na podrčuju Požeške biskupije, nekadašnja bolnica za plućne bolesti Šumetlica obnovom i proširenjem pretvorena je u jednu od najsuvremenijih specijalnih bolnica za psihijatriju u regiji, s više od stotinu bolesničkih ležajeva. Milosrdna braća, propovijedajući četiri zavjeta: siromaštvo, čistoću, poslušnost i gostoprimstvo ovdje nastavljaju poslanje Sv. Ivana od Boga u Hrvatskoj. Bilo je to 2011. godine. 

U bolnici je 01. listopada organizirana svečana proslava 5. godišnjice djelovanja, ali i 25. godišnjica redovništva fra Kristijana Sinkovića i fra Giovannija Giemule. Na svečanj svetoj misi, koju je predvodio Otac Provincijal fra Massimo Villa, Fra Giemula i fra Sinković obnovili su zavjete. Na misi su pjevali članovi Hrvatskog pjevačkog društva “Tomislav” Cernik.

Prior bolnice je fra Kristijan Sinković, koji je proslavio 25 godina redovništva:

-Ovo je simboličan način proslave, jer zavjeti su za cijeli život, ali mislim da cijela zajednica sretna jer smo mogli proslaviti ove obljetnice. Lijepo je raditi ovdje u bolnici. Imam puno međunarodnih iskustava, radio sam u Italiji preko 30 godina, imao sam funkciju ekonoma. Ovdje u bolnici je zaista dobra suradnja, rade mlade ljudi, prosjek godina je 27. Pred nama je jedan novi projekt, otvaranje nove zajednice u Šumetlici za 10 ljudi, kroz sljedećih mjesec dana. Namijenjena je samo za mlade ljude, a cilj je njihova rehabilitacija.

Načelnik općine Cernik, Nikola Jugović istaknuo je zadovoljstvo zbog ove obljetnice.

-Ovo je jedan prekarsan objekt koji ima lijepu svrhu i funkciju. Imamo više nego dobru suradnju, vjerujem da će se ona produbiti. S pra Kristijanom imam dobru suradnju i tako će i ostati.

U poslijepodnevnim satima organiziran je program za sve goste. Nastupili su članovu Kulturno umjetničkog društva “Cernik”, članovi Marijine Legije izveli su predstavu “Ivan od Boga i danas živi i djeluje”, a koncertni nastup imali su članovi klape “Kolapjani” iz Siska.

Na projekciji filma petogodišnjeg djelovanja bolnice Sv. Rafael moglo se vidjeti da je to zaista jedna topla zajednica u kojoj je čovjek na prvom mjestu.

Ukratko o bolnici:

Bolnica ima ugovoreno 110 kreveta za kronične duševne bolesnike, 15 za palijativne i 15 dugotrajno liječenje, 20 stolica dnevna bolnica, te opću psihihatrijsku ordinaciju.

U bolnici Sveti Rafael Strmac prisutna je redovnička zajednica koja osigurava bolesnicama duhovnu pomoć. Redovnička zajednica, djeluje u strukturama zajedno sa suradnicima laicima s kojima dijeli karizmu i filozofiju Reda. Prior bolnice je fra Kristijan Sinković, a ravnateljica je dr. Maristela Šakić. Mise u bolničkoj kapeli održavaju se dva puta tjedno: nedjeljom u 10,00 sati i srijedom u 17,00 sati.

Komentari
Prethodni članakPočela provedba projekta “Svi za Radost” / Foto
Sljedeći članakPotpore manifestacijama u 2016.